V Turci pozor, smog niekoľkonásobne prekročil povolené hodnoty

TA3 SITA
22.1.2019 11:19

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred závažnou smogovou situáciou v okolí Martina a Vrútok pre častice PM10, ktoré tu niekoľkonásobne prekročili povolené hodnoty.

V Turci pozor, smog niekoľkonásobne prekročil povolené hodnoty
TASR/Milan Kapusta

Doprava a vykurovanie

Vysoké emisie PM10 pochádzajú najmä z dopravy a z vykurovania pevným palivom, k vyššej koncentrácii prispievajú aj nepriaznivé rozptylové podmienky. K nepriaznivej smogovej situácii prispieva aj slabý vietor a inverzia. Podľa SHMÚ bude v nasledujúcich dňoch pretrvávať podobný ráz počasia ako v súčasnosti, preto meteorológovia očakávajú, že nepriaznivá smogová situácia bude pokračovať.

shmu_7f000001-edfb-1d92.png

Zvýšené hodnoty prachový mikročastíc PM10 zaznamenali aj v okresoch Ružomberok, Žilina, Trenčín, Senica a Malacky, pre tieto oblasti vydal SHMÚ upozornenie pred smogovou situáciou. Upozornenie sa vydáva, ak koncentrácia PM10 prekročí 100 µg/m3, prípustná hodnota je do 50 µg/m3.

Ako obmedziť znečisťovanie?

PM10 sú častice v pevnom alebo kvapalnom skupenstve s priemerom 10 µm, ktoré môžu mať akútne aj chronické účinky na zdravie. K najcitlivejším skupinám populácie patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

SHMÚ obyvateľom okolia Jelšavy pripomína možnosti zníženia emisií do ovzdušia, a to napríklad používaním dostatočne vysušeného dreva a dodržiavaním správnych postupov pri vykurovaní.

„Finančne náročnejšími opatreniami sú výmena starých kotlov za moderné, efektívnejšie kotly s nízkymi emisiami, zateplenie domov a výmena okien, ktoré v konečnom dôsledku prinesú aj úsporu paliva,“ navrhuje SHMÚ. Rozhodne sa však treba vyvarovať spaľovania odpadového dreva a drevných výrobkov a akéhokoľvek horľavého odpadu ako plastové a papierové obaly, PET fľaše, textil či pneumatiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok