Obnovia mierové rozhovory s ELN? Povstalci chcú rokovať napriek útoku

TA3 TASR
22.1.2019 06:31

Kolumbijská ľavicová povstalecká organizácia Národná oslobodzovacia armáda (ELN) chce napriek minulotýždňovému bombovému útoku na policajnú akadémiu v Bogote, ktorý si vyžiadal životy 20 kadetov, obnoviť mierové rozhovory s vládou. V exkluzívnom rozhovore pre agentúru AFP to v kubánskej metropole Havana povedal hlavný vyjednávač ELN Pablo Beltrán.

Obnovia mierové rozhovory s ELN? Povstalci chcú rokovať napriek útoku
SITA/AP (ilu foto)

Chcú zníženie napätia

Útok na policajnú akadémiu bol podľa neho reakciou na útoky armády proti ELN. "Nikto od nás nemôže žiadať, aby sme sa nečinne prizerali, keď na nás útočia," povedal Beltrán a dodal, že od inaugurácie pravicového prezidenta Ivána Duqueho vlani v auguste došlo k "mnohým" takýmto útokom na ELN. "Bol by som rád, keby sa znížilo napätie, aby sa mohli obnoviť rokovania (o mierovej dohode)," konštatoval hlavný vyjednávač ELN.

Po štvrtkovom útoku v Bogote vyhlásil Duque mierové rozhovory s ELN v Havane za ukončené a obnovil platnosť zatykačov na desiatich povstaleckých vyjednávačov. Ešte pred útokom Duque stanovil niekoľko podmienok na obnovenie rozhovorov s ELN, medzi ktorými bolo prepustenie všetkých rukojemníkov a ukončenie "kriminálnych aktivít", čo však povstalci odmietli ako "neprijateľné".

Vedenie vraj nevedelo o útoku

Beltrán tvrdí, že ani vedenie ELN, ani delegácia v kubánskom hlavnom meste nevedeli o plánoch na útok v Bogote. "Na Kube sme už osem mesiacov," uviedol Beltrán s tým, že za plány bojovníkov ELN v Kolumbii "nezodpovedá". Po skončení mierových rozhovorov sa delegácia ELN musí podľa dohody vrátiť do Kolumbie do dvoch týždňov. Beltrán v tejto súvislosti požadoval od vlády "záruky" a nevylúčil, že desaťčlenná delegácia môže požiadať o azyl na Kube.

ELN, ktorá má asi 1500 ozbrojených bojovníkov, je poslednou aktívnou kolumbijskou povstaleckou skupinou po tom, ako predošlý prezident Juan Manuel Santos podpísal v novembri 2016 mierovú dohodu s oveľa väčšími Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie. Mierové rozhovory s ELN stroskotali v auguste 2018 po nástupe Duqueho k moci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok