EÚ rozšírila sankčný zoznam. Sú tam Rusi z kauzy Skripaľ i Sýrčania

TA3 TASR
21.1.2019 13:48

Európska únia uvalila sankcie na štyroch ruských občanov v súvislosti s otrávením bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije, ku ktorému došlo v marci 2018 v anglickom Salisbury.

Zákaz cestovania i zmrazenie vkladov

Nový sankčný mechanizmus EÚ postihuje fyzické a právnické osoby, zodpovedné za porušenie medzinárodného práva v oblasti použitia chemických zbraní. Rozhodnutie padlo na pondelkovom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli. Sankcie uvalili na agentov ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU Alexandra Miškina a Anatolija Čepigu, ktorí mali vykonať útok nervovoparalytickou látkou novičok v Salisbury.

Rovnaké opatrenia - zákaz cestovania a zmrazenie vkladov - boli v súvislosti s útokom uvalené aj na riaditeľa GRU a jeho zástupcu. Reštrikcie v rámci nového mechanizmu EÚ postihli aj jednu sýrsku inštitúciu a piatich Sýrčanov zapojených do vývoja chemických zbraní.

Skripaľovci sa stali terčom útoku vlani 4. marca. Otravu prežili a momentálne žijú na neznámom mieste. Britské úrady označili jed použitý pri útoku za nervovoparalytickú látku novičok a britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že pokus o Skripaľovu likvidáciu bol "takmer isto" schválený ruským vedením. Moskva akúkoľvek účasť na útoku popiera.

Majú blízko k režimu Asada

Diplomati členských krajín EÚ rozhodli v Bruseli o zaradení ďalších 11 sýrskych podnikateľov a piatich podnikov na zoznam jednotlivcov a subjektov podliehajúcich reštriktívnym opatreniam v súvislosti so sýrskym konfliktom. Sankcie majú podobu zákazu cestovania a zmrazenia aktív v priestore EÚ.

Rada EÚ pre zahraničné veci rozšírila doterajšiu "čiernu listinu", ktorá zahŕňala 270 fyzických a 72 právnických osôb, o podniky a vplyvných sýrskych podnikateľov, ktorí majú blízko k režimu prezidenta Bašára Asada. Ide o osoby a spoločnosti, ktoré sa podieľajú na projektoch rozvoja luxusných nehnuteľností a iných projektoch podporovaných vládnym režimom, a ako také podporujú vládny režim a majú zisk z jeho podujatí.

Širšie sankcie EÚ voči Sýrii zahŕňajú aj ropné embargo, obmedzenia niektorých investícií, zmrazenie aktív sýrskej centrálnej banky v EÚ a obmedzenia vývozu zariadení a technológií, ktoré by sa mohli použiť na násilné potláčanie domáceho obyvateľstva, ako aj o obmedzenie dovozu zariadení a technológií na monitorovanie alebo odpočúvanie internetovej či telefónnej komunikácie. Sankcie uložené voči Sýrii platia od roku 2011. Sú revidované každý rok, pričom ďalšie preskúmanie sa má uskutočniť do 1. júna tohto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok