Vybuchlo potrubie, ktoré poškodili zlodeji. Zahynuli desiatky ľudí

TA3 SITA TASR
19.1.2019 15:27

Najmenej 73 mŕtvych a viac ako 75 ťažko popálených ľudí si vyžiadala mohutná explózia a následný požiar v okolí zlodejmi poškodeného potrubia na prepravu pohonných hmôt v strednej časti Mexika. Novú bilanciu oznámil guvernér štátu Hidalgo Omar Fayad, predtým hlásili najmenej 21 mŕtvych.

Tragédiu spôsobili zlodeji, ktorí navŕtali potrubie. Na miesto sa následne zbehli ľudia z okolia, aby si do prinesených nádob nabrali z vytekajúceho paliva. Incident sa odohral v piatok v blízkosti mesta Tlahuelilpan v mexickom štáte Hidalgo.

Podobnú udalosť hlásili v ten istý deň aj zo susedného štátu Queretaro, kde pre zámerné poškodenie potrubia vypukol rozsiahly požiar v úseku pri meste San Juan del Rio. Ide však o neosídlenú oblasť, takže riziko strát na životoch nehrozí.

Nový mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, ktorý sa úradu ujal 1. decembra 2018, sa zaviazal, že bude bojovať proti podobným krádežiam. Za prvých desať mesiacov roku 2018 bolo zaznamenaných 12.581 prípadov krádeže pohonných hmôt po poškodení potrubia. Vláda v súvislosti s tým vyslala do terénu 3200 príslušníkov námornej pechoty, aby hliadkovali v blízkosti rafinérií a ich infraštruktúry. Nové vedenie štátu chce tiež uprednostňovať prepravu ropných produktov cisternovými vozidlami - naráža však na ich nedostatok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok