Banksyho dielo predali za viac ako stotisíc libier. Takto vyzerá

TA3 ČTK
18.1.2019 19:54

Graffiti známeho streetartového umelca Banksyho, ktoré sa ešte pred Vianocami objavilo na stene garáže v meste Port Talbot vo Walese, sa predalo za viac ako 100 000 libier. Peniaze získal majiteľ garáže, robotník oceliarní Ian Lewis, ktorý sa s novým majiteľom Johnom Brandlerom dohodol, že umelecké dielo zostane v meste a bude verejne prístupné.

Banksyho dielo predali za viac ako stotisíc libier. Takto vyzerá
SITA/AP

Chlapec so sánkami

Objav nového graffiti od Banksyho býva vždy veľkou udalosťou, umelec svoje diela pritom často vytvára na miestach, kde by to nikto nečakal. Pred Vianocami sa jeho nové dielo objavilo na stene garáže mesta Port Talbot, a to v lokalite medzi diaľnicou a oceliarňami Tata.

ban_7f000001-1e17-611b.jpg

Na jednej strane garáže je namaľovaný chlapec so sánkami, ktorý si užíva zimu a snaží sa vystrčeným jazykom chytať snehové vločky. Pokiaľ však človek podíde za jej roh, kde graffiti pokračuje, ukáže sa, že v skutočnosti na chlapca nepadá sneh, ale popol z horiaceho odpadkového koša. Port Talbot má práve kvôli miestnym oceliarňam problém so silne znečisteným ovzduším, na čo Banksy podľa mnohých svojím typickým spôsobom upozornil.

Záujem kupcov rástol

Z garáže sa kvôli umelcovi stalo v priebehu niekoľkých týždňov najnavštevovanejšie miesto a jeho majiteľa začalo oslovovať množstvo obchodníkov s umením. Lewis sa však podľa svojich slov napokon dohodol s Brandlerom, ktorý mu vraj ponúkol menšiu čiastku než iní obchodníci, no naopak mu sľúbil, že graffiti zostane na svojom mieste v Port Talbot.

"Myslím, že ľudia sa do toho diela zamilovali, bola by škoda ho preniesť na iné miesto," uviedol 55-ročný Lewis, ktorému sa predajom diela uľavilo. Pri jeho garáži totiž museli byť zábrany či dokonca stráž, aby dielo nepoškodili vandali. Financovanie takýchto bezpečnostných opatrení je na pleciach majiteľa.

Banksyho graffiti sa po prvýkrát objavilo na stenách anglického Bristolu. V súčasnosti patrí medzi najvýraznejších umelcov. Zakladá si predovšetkým na anonymite a jeho diela sa pravidelne predávajú za stotisíce dolárov. Svoje diela zanechal aj v Spojených štátoch amerických alebo v Pásme Gazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok