Procházka: Som zvedavý, v akej forme vyvodí J. Figeľ osobnú zodpovednosť

TASR
15.6.2012 15:55

Poslanec Národnej rady SR za KDH Radoslav Procházka trvá na tom, že za zlaté padáky bývalých nominantov hnutia niekto musí niesť zodpovednosť. Keďže za externých manažérov z konkurzov, ktorí neboli členmi KDH, nenesie zodpovednosť hnutie, nesie ju podľa Procházku predseda Ján Figeľ osobne.

Procházka: Som zvedavý, v akej forme vyvodí J. Figeľ osobnú zodpovednosť
SITA

"Sám som zvedavý, v akej forme ju vyvodí, ale som presvedčený, že to nebude tá istá prázdna deklarácia, akú ponúkol Fico v kauze Privilégium," uviedol Procházka pre TASR. Na mysli mal výrok vtedajšieho premiéra, že nákup 44 polohovateľných postelí pre imobilných pacientov berie na seba. "Vo finále to neznamenalo vôbec nič," dodal poslanec.

Na štvrtkovom (14.6.) Predsedníctve KDH sa rozhodlo, že bývalí nominanti KDH v železničnej spoločnosti ZSSK Pavel Kravec a Pavol Tarcala vrátia tzv. zlaté padáky, ktoré im boli vyplatené po ich odchode z funkcií. Obaja zároveň ukončili svoje členstvo v KDH, aby nepoškodzovali jeho dobré meno. "Toto gesto je bezprecedentné vo svojom obsahu a je príkladom pre mnohých iných, ktorých sa to týka," vyhlásil Figeľ. Kravec ako bývalý šéf Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) dostal odmenu takmer 170.000 eur. Tarcala si ako člen predstavenstva odniesol vyše 100.000 eur.

Figeľ vyzval na vrátenie peňazí aj ďalších bývalých riadiacich pracovníkov, ktorí dostali takéto neprimerané odmeny. "Žiadame predsedu vlády SR Roberta Fica, aby zverejnil údaje o odmenách v štátnych podnikoch, resp. akciových spoločnostiach s majoritnou účasťou štátu za posledných desať rokov," povedal šéf KDH.
Na margo návrhu Procházku, aby KDH v prípade, že nominanti zlaté padáky nevrátia, vrátilo tieto peniaze zo svojho, Figeľ uviedol, že ten vychádzal zo situácie, že by práve členovia hnutia neboli ochotní vrátiť zlaté padáky. "Som rád, že sa tak obaja rozhodli. Týmto sa myšlienka stáva bezpredmetná," zdôraznil.

Procházka pred príchodom do straníckej centrály vo štvrtok vyhlásil, že Figeľ má aj po kauze zlatých padákov jeho dôveru. "Ja pána Figeľa rešpektujem ako svojho predsedu a jednou z motivácií môjho návrhu je oslabiť tlak na jeho osobu," podotkol na margo svojej iniciatívy, aby v prípade, že dotknutí nominanti zlaté padáky nevrátia, aby ich za nich uhradilo samotné KDH.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok