Pri samovražednom útoku islamistov zahynuli aj americkí vojaci

TA3 TASR
16.1.2019 22:30

Pri samovražednom útoku na severe Sýrie zahynulo najmenej 18 ľudí vrátane civilistov či amerických vojakov. K atentátu sa prihlásili radikáli z Islamského štátu. K útoku pritom prišlo len mesiac potom, čo americký prezident Donald Trump vyhlásil, že sťahuje svojich vojakov zo Sýrie pretože Islamský štát je už porazený.

Išlo o dvoch vojakov a dvoch civilistov - jeden z nich bol civilným zamestnancom ministerstva obrany USA a druhý bol kontraktor pracujúci pre tento rezort. Podľa mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva zomreli pri výbuchu aj ďalší ľudia vrátane deviatich sýrskych civilistov a piatich príslušníkov Sýrskych demokratických síl, vojenských oddielov podporovaných Spojenými štátmi s kurdským velením, ktoré v Sýrii bojujú proti militantom z tzv. Islamského štátu.

K útoku sa prihlásili extrémisti z Islamského štátu. "Samovražedný útok uskutočnený pomocou výbušnej vesty zasiahol hliadku medzinárodnej koalície v meste Manbidž," uviedla na sociálnej sieti tlačová agentúra Amák, napojená na túto džihádistickú teroristickú organizáciu.

Podľa agentúry Reuters išlo o najkrvavejší útok na americké sily od ich rozmiestnenia v Sýrii v roku 2015. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil útok v Manbidži mohol mať za cieľ odradiť USA od úmyslu stiahnuť svojich vojakov. Podľa Erdogana sa však zdá, že americký prezident Donald Trump je odhodlaný k stiahnutiu vojakov a od svojho rozhodnutia neodstúpi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok