Ficova Rada solidarity riešila živnostníkov aj obmedzenie dávok

TASR, SITA
15.6.2012 13:48

Po dvojtýždennej prestávke sa stretla Rada solidarity. Premiér, ministri a sociálni partneri rokovali o opatreniach na konsolidáciu financií.

Partneri okrem iného prebrali zmenu odvodov a paušálnych výdavkov pre živnostníkov, na ktorých sa vo štvrtok dohodlo ministerstvo práce, rezort financií a zástupcovia samostatne zárobkových osôb. Podľa nich má postupne dôjsť k zmene vymeriavacieho základu, takzvanú bulharskú konštantu má nahradiť živnostenský index a obmedzia sa paušálne výdavky. Meniť sa má aj nastavenie paušálnych výdavkov.


Nezamestnanecká dávka sa obmedzí priemernou mzdou

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti by sa mala podľa Fica obmedziť priemernou mzdou v národnom hospodárstve, ktorá za minulý rok predstavovala 786 eur. Aktuálne je maximálna hranica tejto dávky stanovená na úrovni 1175 eur. "Boli tu rôzne pochybnosti, či je to etické, aby napríklad niekto, kto mal mimoriadne vysoký plat, išiel na úrad práce, a potom v pohodlí šesť mesiacov poberal 1175 eur mesačne," konštatoval Fico.

Všetky ostatné ustanovenia v prípade tejto dávky by mali zostať zachované, teda aj podmienky nároku. Predseda vlády upozornil, že sa nebude hýbať s percentuálnym stanovovaním výšky pomoci, ktoré sa teraz určuje ako 60 % z predchádzajúceho zárobku poberateľa.


Richter pripravil zmeny v Zákonníku práce

Minister práce Ján Richter pripravil plánované zmeny v Zákonníku práce. Tie by mali podľa slov premiéra po dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja zabezpečiť väčšiu ochranu práv zamestnancov.

"Rada dnes dostala prvý náčrt zmien, ktoré sa týkajú Zákonníka práce. Je to návrh, ktorý je zatiaľ návrhom ministerstva a minister teraz spustí celú sériu bilaterálnych rokovaní so sociálnymi partnermi," spresnil Fico. Následne potom bude návrh predložený rade aj ďalším orgánom.

Upozornil, že k ZP bude vláda pristupovať vyvážene. "Myslíme si, že by to mal byť kompromis medzi takzvanou Tomanovej novelou a novelou prijatou za vlády Ivety Radičovej," dodal s tým, že pôjde o zvýšenie ochrany zamestnancov v pracovno-právnom pomere a návrat k európskym štandardom.


Prehodnotí sa registračný poplatok pri automobiloch

Vláda by mala v najbližšom období prehodnotiť výšku niektorých správnych poplatkov. Zmena by mala nastať pri registračných poplatkoch za automobily, rozdielna by totiž mala byť po novom ich výška pri registrácii nového a dovezeného vozidla.

V súčasnosti sa za dopravnú značku a registráciu platí v oboch prípadoch rovnaký poplatok vo výške 66 eur. "Môžeme uvažovať o tom, ako viac podporiť nákup nových áut na Slovensku," povedal po rokovaní Rady Fico.

Upozornil totiž, že na Slovensko sa často dovážajú staré autá - "vraky", čo by sa malo znevýhodniť. Fico však ubezpečil, že pri stanovovaní novej výšky poplatku sa bude vláda správať naozaj sociálne a zameria sa na drahé autá s väčšou kubatúrou.

Kabinet chce zároveň prehodnotiť výšku a zavedenie nových správnych poplatkov. "Niektoré činnosti vôbec neboli spoplatnené," zdôraznil premiér a upriamil sa aj na nízke poplatky napríklad pri registrovaní nových liekov na trhu či pri stavebnom povolení na väčšie stavby.

Záznam TB po rokovaní Rady pre rozvoj a solidaritu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok