Zdravotný stav kardinála Korca zostáva stabilizovaný, no kritický

TASR
15.6.2012 09:29

Zdravotný stav kardinála Jána Chryzostoma Korca zostáva oproti včerajšiemu dňu nezmenený, informovalo Biskupstvo Nitra. Námestníčka riaditeľa nitrianskej Fakultnej nemocnice Alena Ďurišová označila včera jeho stav za stabilizovaný, no veľmi kritický.

Zdravotný stav kardinála Korca zostáva stabilizovaný, no kritický
SITA

Dnes sa už vedenie nemocnice k zdravotnému stavu 88-ročného kardinála odmietlo vyjadriť s odôvodnením, že tieto informácie bude na základe dohody poskytovať len Biskupský úrad Nitra.

Kardinála hospitalizovali v nemocnici v stredu 13. júna. Podľa vyjadrenia Ďurišovej ho priviezli v ťažkom septickom šoku. Vyšetrenia potvrdili perforáciu slepého čreva a ťažký zápal pobrušnice. Aj po operácii zostal jeho stav kritický, kardinálovi zlyhávali základné vitálne funkcie.

Kardinál a emeritný rímskokatolícky biskup nitrianskej diecézy Mons. Ján Chryzostom Korec sa narodil 22. januára 1924 v Bošanoch. V roku 1939 vstúpil do Spoločnosti Ježišovej. Do roku 1950 študoval filozofiu a teológiu na viacerých miestach.

Tajnú kňazskú vysviacku prijal 1. októbra 1950 a odišiel do civilného života. O rok neskôr, 24. augusta 1951, ho biskup Pavol Hnilica tajne vysvätil na biskupa. Do roku 1960 pracoval ako robotník a tajne vykonával biskupskú službu. Neskôr ho odsúdili na 12 rokov za vlastizradu. Po prepustení sa opäť zapojil do náboženského života. Pracoval ako robotník, naposledy ako opravár výťahov.  V roku 1990 pôsobil ako rektor Kňazského seminára v Bratislave. V tom istom roku bol menovaný za nitrianskeho diecézneho biskupa, v roku 1991 za kardinála.

Kardinál bojuje o život, veriaci sa zaňho modlia

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok