Argentína vyzvala Britov na rokovania o budúcnosti Falklandských ostrovov

SITA
15.6.2012 08:16

Argentínska prezidentka Cristina Kirchner vo štvrtok priamo na pôde OSN vyzvala Britov, aby si s ňou sadli za jeden stôl a rokovali o budúcnosti Falklandských ostrovov. Kirchnerová prišla s touto výzvou na rokovaní Výboru OSN pre dekolonizáciu, na ktorom sa objavila pomerne nečakane.

Argentína vyzvala Britov na rokovania o budúcnosti Falklandských ostrovov
SITA

"Nežiadame nikoho, aby ste povedali 'Áno, Malvíny patria Argentíne," použila španielsky zaužívaný výraz pre toto územie vzdialené asi 450 kilometrov od argentínskeho pobrežia. "Nežiadame nič viac a nič menej, ako sadnúť si a rokovať," dodala.

Na zasadnutí výboru sa zúčastnil aj člen falklandského parlamentu Mike Summers, ktorý Kirchnerovej nepriamo adresoval pomerne ostré slová a Argentínu obvinil zo snahy "vymazať" súčasných obyvateľov ostrovov. Tí sa v drvivej väčšine odmietajú pripojiť k svojmu susedovi a radšej by zostali pod britskou správou. O tejto otázke budú môcť rozhodnúť v plánovanom referende, ktoré podporuje aj Londýn.

Briti aj Argentínčania si vo štvrtok pripomenuli 30. výročie ukončenia vojny o nezávislosť Falklandských ostrovov. Premiér David Cameron si v Londýne uctil pamiatku 255 britských vojakov, ktorí prišli pri konflikte o život. Ten si vyžiadal taktiež životy troch civilistov a 650 príslušníkov argentínskych ozbrojených síl. Falklandské ostrovy s približne 3000 obyvateľov ležia v Atlantickom oceáne 450 kilometrov od argentínskeho pobrežia.

Do roku 1811 boli pod španielskou správou a následne ich získala Argentína. V roku 1833 nad nimi prevzali kontrolu Briti. To však Argentína nikdy neuznala a 2. apríla 1982 ostrovy vojensky obsadila. Ešte v tom istom roku britská armáda Argentínčanov po krátkej vojne vyhnala. Narušené vzťahy medzi Londýnom a Buenos Aires sa úplne znormalizovali až v roku 1990, no Argentínčania sa nároku na Falklandy nikdy nevzdali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok