Čižnár odvolal námestníka, ktorý priznal kontakt so Zsuzsovou

TA3 SITA TASR
15.1.2019 13:53

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár odvolal svojho námestníka Reného Vaneka, ktorý priznal kontakt s neslávne známou Alenou Zsuzsovou, obvinenou z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Vanek: Bola to veľká chyba

"Takéto konanie považuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár za nezlučiteľné s funkciou námestníka generálneho prokurátora, ktorá je jednou z najvyšších funkcií v rámci rezortu prokuratúry. O ďalšom osude Reného Vaneka v rámci prokuratúry sa rozhodne v najbližších dňoch," pokračovala hovorkyňa GP SR. "Mrzí ma to. Bola to veľká chyba a zaplatil som za ňu. Bola chyba, že som komunikoval s neznámou osobou," oľutoval v utorok v reakcii Vanek. Vyslovil pritom úprimnú ľútosť, že roky poctivej práce sú takouto chybou vymazané.

Alena Zsuzsová, obvinená z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, komunikovala v uplynulých rokoch s viacerými vplyvnými ľuďmi. Informoval o tom Denník N. Medzi mužmi, s ktorými bola v kontakte, bol aj námestník generálnej prokuratúry Vanek, ktorý to aj priznal. Alena Zsuzsová si komunikáciu s vplyvnými mužmi archivovala a nie je vylúčené, že ju mohla používať aj na ich vydieranie. Podľa medializovaných informácií to vyplynulo z vyšetrovania prípadu. Komunikáciu získali vyšetrovatelia po zadržaní Zsuzsovej mobilu a počítača. Podpredseda parlamentu Martin Glváč, ktorého Zsuzsová údajne tiež kontaktovala, tieto tvrdenia popiera.

Kto je kto v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej:

Údajný objednávateľ: Alena Zsuzsová
Údajný pomocník: Miroslav Marček
Údajný sprostredkovateľ: Zoltán Andruskó
Údajný strelec: Tomáš Szabó

20180930-bb-sud-kuciak17559539-1_7f000001-da4d-9dfb.jpg

Četovanie s Ali Ajuškou

Námestník generálnej prokuratúry René Vanek svoj vzťah k Zsuzsovej zamlčal pred nadriadenými. Priznal sa až po medializácii prípadu. Generálna prokuratúra deklaruje, že v trestnej veci úkladnej vraždy novinára a jeho snúbenice Vanek nemá a ani nemal mať vplyv na vyšetrovanie, vzhľadom na to, že pôsobí na netrestnom úseku činnosti prokuratúry.

Vanek potvrdil, že v roku 2013 ho cez "messenger" oslovila neznáma žena. Ako tvrdí, odvtedy si "raz za čas" napísali o jednoduchých súkromných veciach. "Mala prezývku Ali Ajuška a nikdy som nemal vedomosť o jej skutočnom priezvisku, ani o tom, s kým je v kontakte. Nikdy som sa s ňou osobne nestretol," povedal Vanek. Ich posledná komunikácia bol údajne tri dni pred Zsuzsovej zadržaním
, čo bolo 28. septembra 2018.

Generálny prokurátor vymenoval Vaneka do funkcie prvého námestníka GP 8. augusta 2013. Vanek dovtedy pôsobil na Krajskej prokuratúre v Bratislave vo funkcii námestníka. Predtým pracoval na okresných prokuratúrach.

Nikdy nekonal v prospech Kočnera?

Vanek sa bránil tým, že nikdy nič nepodnikol v prospech podnikateľa Mariána Kočnera, ktorý mal byť "mozgom" volavky Zsuzsovej. Právnička a prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová však nesúhlasí a tvrdí, že v jeho prospech konal pri kauze pezinskej skládky.

Čaputová argumentuje, že v spise týkajúcom sa kauzy Pezinská skládka disponuje dokumentom, ktorý je výsledkom prokurátorského šetrenia v konaní o povoľovaní skládky, ktoré viedla Slovenská inšpekcia životného prostredia. "Ide o stanovisko podpísané Reném Vanekom (vtedy námestníkom Krajskej prokuratúry Bratislava), v ktorom sa konštatuje, že v spise je už vypracované rozhodnutie o zrušení skládky a javí sa ako zákonné. Toto rozhodnutie vzápätí zo spisu zmizlo a bolo potrebné zmeniť aj stanovisko prokuratúry, v ktorom sa o ňom písalo. Bola teda vymenená zadná strana stanoviska prokuratúry, v ktorom sa konštatuje, že ešte nebolo rozhodnuté," uvádza Čaputová.

Ak by vtedy nezmizlo rozhodnutie o zrušení povolenia skládky a úprave stanoviska prokuratúry, nemuselo podľa Čaputovej nasledovať ďalších päť rokov súdnych sporov, ktoré štát stáli desiatky tisíc eur a skončili sa až rozhodnutím Súdneho dvora EÚ a Najvyššieho súdu SR. Dodala, že Kočner vtedy stál za firmou žiadajúcou o povolenie skládky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok