Starosta poľského Gdanska po brutálnom útoku na pódiu zomrel

TA3 TASR
14.1.2019 14:58

Starosta poľského mesta Gdansk Pawel Adamowicz prehral boj o život po útoku muža, ktorý ho na charitatívnej akcii bodol do srdca pred stovkami ľudí.

Bol vo väzení za lúpeže

Prokuratúra oznámila, že 27-ročného útočníka žijúceho v Gdansku obvinila z pokusu o vraždu, napísala tlačová agentúra DPA. Mladík bol predtým päť a pol roka vo väzení za viacero ozbrojených bankových lúpeží. Vyšetrovatelia uňho nevylučujú duševné ochorenie. Mladík svoj čin označil za politickú odvetu.

Po šokujúcom útoku na Adamowicza naplánovali zhromaždenia proti násiliu po celom Poľsku.  Starosta utrpel vážne poranenia srdca a rezné rany na bránici a ďalších orgánoch v brušnej dutine. Lekári ho niekoľko hodín operovali, svoj boj o život však napokon prehral.

V prestrojení za novinára

Videozáznam, ktorý sa rozšíril na sociálnych sieťach, zachytáva, ako útočník, ktorý mal podľa polície označenie novinára, vtrhol v nedeľu večer na pódium a vrhol sa na Adamowicza. Ten práve s ostatnými ľuďmi na pódiu mával prskavkami, keďže podujatie s charitatívnou zbierkou vrcholilo. Muž niekoľkokrát bodol starostu a potom sa s rukami zdvihnutými do výšky víťazoslávne obrátil k davu, ale ochranka ho rýchlo zrazila na zem a zatkla.     

Záchranári Adamowicza na mieste činu oživovali a urýchlene odviezli do nemocnice. Obyvatelia Gdanska po správach, že starosta dostal 15 litrov krvi a potrebuje ďalšiu, zriedkavú skupinu 0 Rh, zaplavili transfúzne stanice.     

Adamowicz bol starostom mesta Gdansk od roku 1998. Vlani v novembri ho do tejto funkcie zvolili už šiestykrát. V 80. rokoch pôsobil v radoch odborového zväzu Solidarita, ktorý vznikol v gdanských lodeniciach a viedol ho Lech Walesa. Ako starosta podporoval práva komunity LGBT a toleranciu voči menšinám. Minulý rok sa ako jeden z mála poľských starostov zúčastnil na pochode gay pride. Vyjadril tiež solidaritu so židovskou komunitou po vlaňajšom vandalskom útoku na mestskú synagógu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok