Poľský Gdansk smúti a mobilizuje sa. Chce zachrániť starostu

TA3 TASR
14.1.2019 09:44

Poľské mesto Gdansk organizuje medzi obyvateľmi odber krvi pre svojho starostu Pawla Adamowicza, ktorého útočník bodol do srdca a brucha a ktorý sa stále nachádza vo vážnom stave.

Lekári operovali starostu Adamowicza päť hodín. V nedeľu večer ho počas vyvrcholenia populárnej charitatívnej akcie dobodal trestne stíhaný miestny občan, ktorý svoj čin označil za politickú odvetu. Jeden z chirurgov Dr. Tomasz Stefaniak uviedol, že 53-ročný Adamowicz utrpel "vážne poranenie srdca, poranenie bránice aj vnútorných orgánov". Lekár dodal, že Adamowicz potreboval masívne transfúzie krvi. Gdansk v pondelok usporadúva pre starostu Adamowicza odber krvi. Plánuje sa aj zhromaždenie proti násiliu.

Gdanský arcibiskup Leszek Slawoj Glódž, ktorý bol počas operácie v nemocnici, vyhlásil, že sa modlí za "zázrak". Adamowicz je starostom mesta Gdansk od roku 1998. Vlani v novembri ho do tejto funkcie zvolili už šiestykrát.

V 80. rokoch pôsobil v radoch odborového zväzu Solidarita, ktorý vznikol v gdanských lodeniciach a viedol ho Lech Walesa. Ako starosta podporuje práva komunity LGBT a toleranciu voči menšinám. Minulý rok sa ako jeden z mála poľských starostov zúčastnil na pochode gay pride. Vyjadril tiež solidaritu so židovskou komunitou po vlaňajšom vandalskom útoku na mestskú synagógu.

Témy: Lech Wałęsa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok