Tisícky domácností na Slovensku sa zobudili do rána bez elektriny

TA3 TASR SITA
14.1.2019 08:26

Na strednom Slovensku sa ráno bez elektriny ocitlo zhruba 15.000 domácností. Mimo prevádzky bolo asi 170 trafostaníc. Situácia sa zhoršovala, dôvodom boli haldy mokrého a ťažkého snehu. Elektrikárom sa už medzičasom podarilo odstrániť väčšinu veľkých porúch.

Na strednom Slovensku je stále bez elektriny zhruba 200 odberných miest. Podľa hovorcu spoločnosti Stredoslovenská distribučná Miroslava Gejdoša by väčšina z nich mala mať elektrinu ešte v pondelok. "Naši elektrikári robia pre to maximum. S určitosťou však vieme, že bez elektriny zostane až do utorka 17 odberateľov v Dolnej Maríkovej (časť Besné) v okrese Považská Bystrica. Ide o zložitejšiu opravu, ktorú sme dnes nestihli zrealizovať. Spadol tam strom na vedenie vysokého napätia, pretrhol vodiče, poohýbal konzoly a potrebujeme tiež vymeniť niekoľko izolátorov," vysvetlil Gejdoš.

Doplnil, že výpadky elektriny dosiahli v pondelok úroveň kalamity. "To znamená, že sme za 24 hodín zaznamenali viac ako 30.000 odberateľov bez prúdu na čas dlhší ako tri minúty," dodal hovorca SSD.

Ťažký mokrý sneh a vietor cez noc poškodili elektrické vedenie najmä na Orave a Kysuciach. Stredoslovenská distribučná evidovala ráno mimo prevádzky 150 trafostaníc. „Bez elektriny je zhruba 12-tisíc odberateľov. Poruchy stále pribúdajú. Najhoršia situácia je na Kysuciach, Orave, ale problémy máme aj na Liptove, v Žiarskej kotline a v okolí Banskej Bystrice,“ informoval ráno hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok