Protesty žltých viest sa nezaobišli bez sporov, prišli desaťtisíce ľudí

TA3 TASR
12.1.2019 22:13

Francúzske ministerstvo vnútra informovalo, že na protestných zhromaždeniach organizovaných hnutím tzv. žltých viest sa v celej krajine zúčastnilo okolo 84.000 ľudí. Zadržaných bolo 244 osôb.

Prišlo asi 84-tisíc ľudí

Minister vnútra Christophe Castaner v tejto súvislosti ocenil, že "zodpovednosť zvíťazila nad pokušením" vyvolať konfrontácie s políciou. Ani v Paríži, kde sa v uplynulé víkendy odohrávali výtržnosti a dochádzalo k ničeniu majetku, nedošlo podľa neho k vážnejšiemu incidentu. Potýčky medzi demonštrantmi a políciou sa však odohrali.

Najviac účastníkov mal práve pochod ulicami centra Paríža, kde sa zišlo 8000 ľudí. Stovky ľudí demonštrovali proti vláde aj v mestách Bourges (6700), Toulouse (5500), Bordeaux (4500), Caen (3000) a v Marseille (2700). Oficiálne údaje o počte účastníkov protivládnych protestov, ktoré zverejňuje ministerstvo vnútra, organizátori zhromaždení a pochodov spochybňujú. Vzhľadom na to, že hnutie žltých viest nemá žiadnu organizačnú štruktúru, však nie sú schopní poskytnúť vlastnú bilanciu.

Vláda ustúpila

Spravodajská televízia BFM vo svojom vysielaní konštatovala, že vyššia účasť na zhromaždeniach potvrdila tendenciu smerom k zosilneniu mobilizácie aktivistov a sympatizantov hnutia žltých viest, ktorá pred Vianocami a na prelome rokov ochabla.

Protesty vo Francúzsku vyvolal v polovici novembra 2018 zámer vlády zvýšiť od januára dane z pohonných hmôt. Vláda nakoniec ustúpila a ceny paliva nezvýšila, ale protestujúci vyjadrili ďalšie požiadavky vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach.

Francúzske protestné hnutie súčasnosti je pomenované podľa svojho viditeľného a ľahko spoznateľného symbolu - reflexných žltých viest, ktoré si jeho účastníci na demonštrácie obliekajú na odev.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok