Figeľ priznal zodpovednosť za zlaté padáky v rezorte

TASR, SITA, TA3
14.6.2012 14:25

Predseda KDH Ján Figeľ priznáva, že za zlaté padáky pre niektorých nominantov KDH v štátnych podnikoch, nesie politickú zodpovednosť.

Figeľ priznal zodpovednosť za zlaté padáky v rezorte

Figeľ: Dôveroval som ľuďom, ktorí ma sklamali

"Samozrejme, bol som ministrom. To, čo sa dialo v rezorte, je zodpovednosťou ministra. Mojou chybou je, že som dôveroval osobám, ktoré ma sklamali. Zároveň to zatieňuje obrovské výsledky v rezorte, ktoré sme dosiahli," odvetil na otázku, či sa zlaté padáky nesie politickú zodpovednosť.

Svoj zámer opätovne kandidovať na straníckom sneme na predsedu hnutia však zrejme neprehodnotí. "Každý deň a celý život zvažujem svoje kroky. Snem je na to, aby rozhodoval a vyjadroval dôveru," povedal.

Figeľ zároveň očakáva, že výzva, aby dotknutí nominanti zlaté padáky vrátili, prinesie svoje ovocie. "Sú isté signály, že sa niektorí z nominantov chystajú peniaze vrátiť," informoval. Šéf KDH však upozornil, že na Slovensku sa manažéri podobným štýlom odmeňovali desaťročia. "Prinesieme konkrétny návrh. Myslím, že ten čas pre úpravu pravidiel je už dávno na čase," dodal.

Medzi manažérmi, ktorí svoje funkcie opustili aj so zlatým padákom, sa spomína bývalý šéf Železničnej spoločnosti Slovensko Pavol Kravec, ktorý dostal odmenu takmer 170.000 eur. Okrem neho dostali vysoké odstupné aj ďalší členovia manažmentu železníc. Zlatý padák vo výške 178.000 eur má aj bývalá šéfka Slovenskej pošty Marcela Hrdá.

Hnutie vraj odstupné vrátiť nemôže

Kresťanskodemokratické hnutie neuhradí peniaze štátnym firmám, od ktorých dostali neprimerane vysoké odstupné nominanti hnutia, z vlastných peňazí, pretože mu to údajne nedovoľuje zákon. „Prekvapil ma návrh renomovaného právnika Radoslava Procházku, ktorý nevie, že strany nemôžu svojvoľne nakladať s peniazmi. Audítor by odoslané peniaze stranou na účet štátneho podniku ako oprávnenú položku neuznal,“ povedal dnes podpredseda KDH Pavol Abrhan. Podľa neho by realizácia Procházkovho návrhu bola porušením zákona.

Poslanec Procházka s názorom Abrhana nesúhlasí. "Zákon obmedzuje politickú stranu len vo vzťahu k príspevkom zo štátneho rozpočtu, ktoré predstavujú jeden z deviatich druhov možných príjmov politickej strany. Zvyšných osem obmedzeniam nepodlieha. Príspevky za hlasy teda KDH použiť nemôže, ale ak má aj iné príjmy ako zo štátneho rozpočtu, neexistuje zákonná prekážka," uviedol Procházka.

Dnes sa neprimerane vysokým odstupným vyplateným manažérom štátnych firiem, ktorých nominovalo KDH, zaoberalo na mimoriadnom rokovaní predsedníctvo hnutia.

Vedenie strany sa kauzou zlatých padákov zaoberá na mimoriadnom predsedníctve, ktoré sleduje redaktor Jaroslav Barborák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok