Odhalili čínskych špiónov? Jeden zo zadržaných je šéfom Huawei

TA3 ČTK
11.1.2019 10:30

Poľská tajná služba pre podozrenie zo špionáže zatkla bývalého vysokopostaveného príslušníka rozviedky a jedného zo šéfov poľskej pobočky čínskej firmy Huawei.

Poľská civilná kontrarozviedka (skrátene ABW) zadržala jedného Poliaka a jedného Číňana a obvinila ich zo špionáže pre čínske tajné služby. V prípade čínskeho občana ide o jedného z riaditeľov poľskej pobočky čínskeho telekomunikačného koncernu Huawei, informuje na svojich internetových stránkach Poľská televízia. Zatknutý Poliak je niekdajší vysoko postavený dôstojník ABW. Ku špionáži, za ktorú im v Poľsku hrozí až desať rokov väzenia, sa ani jeden zo zadržaných nepriznal.

Príslušníci ABW prehľadali kanceláriu Huawei. V predchádzajúcich dňoch si dokumenty, ktoré im môžu poslúžiť ako dôkazy proti zadržaným, odniesli z Úradu pre elektronickú komunikáciu a z telekomunikačnej firmy Orange, kde doposiaľ pracoval zadržaný Poliak Piotr D.

Pre zadržanie Číňana, ktorý podľa TVP pôsobil na pozícii riaditeľa predaja firmy Huawei, prišiel na poľské ministerstvo zahraničia zástupca čínskeho veľvyslanca. Žiadal, aby zástupcovia ambasády mohli čínskemu občanovi poskytnúť pomoc. Muž menom Wej-ťing W. vyštudoval na Pekinskej univerzite zahraničných štúdií, odkiaľ vraj pochádza mnoho vysoko postavených činiteľov čínskej diplomacie i tajných služieb. Oficiálne bolo jeho hlavnou úlohou v Poľsku predaj výrobkov Huawei verejnému sektoru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok