Danko určil termín volieb a popísal vlastnosti ideálneho prezidenta

TA3 SITA TASR
10.1.2019 11:29

Andrej Danko vyhlásil voľby prezidenta Slovenskej republiky na 16. marca. Ak by žiaden kandidát nezvíťazil v prvom kole s nadpolovičnou väčšinou hlasov, bude aj druhé kolo - 30. marca.

Odvážny ako Štefánik, politický ako Husák

Dankovým osobným želaním je, aby nový prezident SR mal vlastnosti významným osobností zo slovenskej histórie. "Je možné, aby z týchto volieb vznikol prienikový človek," povedal. "Želal by som si, aby disponoval láskou k jazyku a národu, akú mal Ľudovít Štúr, aby bol odvážny a priebojný ako Milan Rastislav Štefánik, aby mal vieru a obetu ako Andrej Hlinka, aby bol ľudský a dobrý ako Alexander Dubček a aby mal politické vlastnosti a skúsenosti, ktoré mal Gustáv Husák," priblížil. Danko zároveň uviedol, že k tomu, či bude kandidovať na prezidenta, sa vyjadrí po rozhodnutí predsedníctva Slovenskej národnej strany. "Do konca januára sa vyjadrím," uviedol a dodal, že akékoľvek by bolo rozhodnutie, on kampaňovať nebude.

Rozhodnutia predsedu NR SR je zverejnené na internetovej stránke Národnej rady SR. "Určujem lehotu na utvorenie okresných volebných komisií a okrskových volebných komisií do 11. februára 2019 a lehotu na ich prvé zasadanie do 21. februára 2019," uviedol Danko v rozhodnutí. Zároveň sa v dokumente uvádza, že ak ani jeden z kandidátov na prezidenta nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, druhé kolo volieb hlavy štátu bude v sobotu 30. marca 2019. Danko zároveň poveruje vedúceho kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky Daniela Guspana, aby zriadil komisiu na preskúmanie návrhov kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky. "Žiadam predsedu vymenovanej komisie predložiť mi výsledky preskúmania návrhov kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky," uviedol šéf parlamentu v rozhodnutí.

Doteraz ohlásili záujem o kandidatúru napr.:

Béla Bugár, Robert Mistrík, Juraj Zábojník, Eduard Chmelár, Zuzana Čaputová, Milan Krajniak, Oskar Fegyveres, Marian Kotleba, František Mikloško, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Štefan Harabin, Gabriela Drobová.

Začína sa aj kampaň

Prezidentská kampaň začína plynúť dňom vyhlásenia volieb, čiže dňom 10.1. Právo navrhnúť kandidáta na prezidenta majú poslanci a taktiež aj občania SR. V prípade občianskeho návrhu kandidáta sa návrh podáva formou petície podpísanej najmenej 15.000 občanmi, ktorí majú právo voliť do NR SR. V prípade poslaneckého kandidáta musí návrh svojím podpisom podporiť najmenej 15 poslancov NR SR. "Funkčné obdobie prezidenta sa končí 15. júna na poludnie, keď bude inaugurovaný nový prezident," dodal šéf parlamentu.

Z rozhodnutia na webe parlamentu je ďalej zrejmé, že lehota na utvorenie volebných okrskov a určenie volebných miestností uplynie 30. januára 2019. Na utvorenie okresných a okrskových volebných komisií je čas do 11. februára a lehota na ich prvé zasadanie uplynie 21. februára 2019.


Do boja o Prezidentský palác sa už chce zapojiť viac ako desať záujemcov. Nateraz sa ohlásili napríklad Béla Bugár (Most-Híd), Robert Mistrík (s podporou SaS a Spolu), Juraj Zábojník (bezpečnostný analytik), Eduard Chmelár (politický analytik), Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko), Milan Krajniak (Sme rodina), Oskar Fegyveres (svedok únosu prezidentovho syna Kováča ml.), Marian Kotleba (ĽSNS), František Mikloško (expolitik KDH), Róbert Švec (Slovenské hnutie obrody), Bohumila Tauchmannová, Štefan Harabin (sudca Najvyššieho súdu SR) či dramaturgička a riaditeľka módnej televízie Gabriela Drobová.
Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky. Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok