Fico: Euroval neodložíme, bude schválený do konca júna

TA3, TASR
14.6.2012 14:11

S výnimkou SaS, ktorá má dlhodobo odmietavý postoj k tejto otázke, ostatné parlamentné politické subjekty vyjadrili jasný záujem ratifikovať trvalý euroval na Slovensku do 30. júna tohto roka. Po dnešnom rokovaní s predsedami opozičných strán to vyhlásil premiér Robert Fico.

Hlasovanie sa odkladať nebude

"Nebudeme odkladať hlasovanie o ratifikácii až po júni, chceme to zrealizovať ešte na tejto schôdzi Národnej rady SR," avizoval šéf exekutívy. Najbližšie zasadnutie parlamentu sa začína 19. júla a predseda snemovne Pavol Paška by mal viesť ďalšie rokovania s predstaviteľmi parlamentných strán o vhodnom načasovaní rokovania a hlasovania o medzinárodnej zmluve o zriadení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS).

"Nemáme záujem čakať niekde v kúte, či niekto niečo urobí alebo neurobí. Sme samostatná a suverénna krajina a pokiaľ je možné dať dohromady viac politických strán, ktoré zabezpečia ratifikáciu EMS, my to vítame," konštatoval premiér v súvislosti s pôvodnou snahou opozície o odklad ratifikácie eurovalu.

Aktuálna situácia v Európe je podľa Fica vážna a jeho vláda s nervozitou sleduje objavujúce sa úvahy o možnej dvojrýchlostnej Európskej únii (EÚ), ktorá by sa mohla rozdeliť na zónu perspektívy a ostatné krajiny. "Je jednoznačný názor všetkých politických subjektov na Slovensku, či sú opozičné alebo vládny Smer-SD, že SR sa má v týchto komplikovaných časoch správať tak, aby bola vždy vnímaná ako spoľahlivý a dôveryhodný partner, s ktorým sa v zóne perspektívy dá rátať, ak by takáto alternatíva vznikla," dodal.

Premiér: Niektoré opozíčné navrhy môžeme podporiť

Smer sa na opozičné návrhy, predložené do Národnej rady SR, nebude pozerať len ideologicky, ale zhodnotí aj ich účel a možný súlad s plnením programového vyhlásenia kabinetu. Po dnešnom rokovaní s predsedami opozičných strán to potvrdil premiér.

"Už dnes môžeme povedať, že niektoré individuálne návrhy, ktoré boli predložené, môžu získať podporu poslaneckého klubu Smer-SD. Napríklad niektoré veci, ktoré sa týkajú územného plánovania," avizoval s tým, že nemusí ísť nevyhnutne len o návrhy smerujúce k ozdraveniu verejných financií.

V tejto oblasti sa vláda podľa svojho predsedu zhoduje s opozíciou na potrebe výraznej konsolidácie, pričom rešpektuje rozdielne prístupy k tomu, ako ju dosiahnuť. "Objem finančných prostriedkov, ktoré dnes opozícia ponúka na konsolidáciu verejných financií, predstavuje možno desatinu požadovanej sumy. Nemáme zatiaľ od nich systémovú alternatívu," upozornil Fico.

S predstaviteľmi opozície sa dohodol, že najneskôr v pondelok (18.6.) im vláda doručí materiál s konsolidačnými opatreniami, ktoré kabinet už pripravil a schválil, ako aj s návrhmi, ktoré sú ešte len predmetom diskusie so sociálnymi partnermi v Rade solidarity a rozvoja. "Naše opatrenia pokrývajú potreby ozdravenia verejných financií," zdôraznil premiér.

Na dnešnom približne dvojhodinovom stretnutí sa hovorilo napríklad o návrhu na vyššiu adresnosť sociálnych dávok či o možnostiach výrazného obmedzenia daňových únikov. Aj keď v tejto oblasti vidí Fico v strednodobom horizonte priestor na významné prínosy pre štát, v najbližších dvoch rokoch to nemôže byť zdrojom ozdravenia verejných financií. "Je to absolútne nereálne a nikto to nebude akceptovať," zopakoval svoj postoj.

Tlačová beseda premiéra Fica:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok