Fantastická Vlhová zvíťazila v slalome, Shiffrinovej vzala rekord

TA3 TASR
8.1.2019 21:49

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová fantastickou jazdou druhého kola vyhrala v šiestom klasickom slalome sezóny Svetového pohára. V utorok v rakúskom Semmeringu po piatich druhých miestach už nebola nad jej sily 23-ročná Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá chcela ôsmym zásahom vyrovnať rekord víťazných slalomových podujatí SP v rade.

Fantastická Vlhová zvíťazila v slalome, Shiffrinovej vzala rekord
TASR/Martin Baumann

Úzka sériová rivalita

Spolu so svojou slovenskou vrstovníčkou však píšu iné historické údaje, nikdy predtým nebola na bielych svahoch taká úzka sériová rivalita dvoch pretekárok v jednej disciplíne. "Neviem, čo mám povedať, prvé kolo nebolo úplne optimálne, ale v tom druhom som vydala zo seba všetko. Pozdravujem skvelých fanúšikov, ďakujem im a tiež môjmu tímu," vyznala sa zadýchaná do prenosových kamier Vlhová.

Po dvoch triumfoch Veroniky Velez-Zuzulovej je to tretí slovenský vo Flachau, kde slovenské lyžovanie malo v roku 2016 aj premiérové dvojité zastúpenie na pódiu. "Neverím, nechápem, nerozumiem. Excelentné, neskutočné, grandiózne. Nebola úplne fit, nikto z tímu nie je fit, fakt to nechápem," povedal pre RTVS rozrušený otec Igor Vlha. Jeho dcéra v utorok vyhrala s náskokom 15 stotín, sekundu a 5 stotín stratila na treťom mieste Švédka Anna Swenn-Larssonová, pre špicar ju však diskvalifikovali a bolo z toho prvé pódium pre domácu Katharinu Liensbergrovú (+1,17).

austria-alpine-skiing-world-cup-13784-bed81f79bacd4269a46e197dfe9f0c88_7f000001-1352-1b33.jpg

Shiffrinovú jej rivalka v predchádzajúcom období súťažnej zimy zdolala raz aj v paralelnej verzii slalomu a raz v obrovskom slalome. Vlhová si v závese opäť upevnila nielen druhú pozíciu v hodnotení disciplíny, ale i v celkovom poradí SP. Vo Flachau to bol jej siedmy triumf v pretekoch SP a jej 21. pódiové umiestnenie v piatich plných ročníkoch seriálu, z toho deviate v prebiehajúcej sezóne.

Neskutočné najrýchlejšie druhé kolo

V prvom kole Vlhová dosiahla tretí najrýchlejší čas, na svoju veľkú rivalku stratila 31 stotín a s minináskokom 4 stotiniek sa pred ňu dostala ešte Swenn-Larssonová. Organizátorom tradičného nočného slalom v rakúskom stredisku sa napriek prívalu snehu podarilo upraviť trať na takmer ideálne podmienky. Oproti minulým rokom upustili od umelých "hrbov", preto bolo dôležité, že sa im podarilo na jednoduchom svahu s rytmickou architektúrou Shiffrinovej trénera podarilo urobiť pevný podklad. Optimálne pre Vlhovej agresívny štýl, ale z ľadovej výhody napokon nebolo nič, lebo dve minúty pred štartom začalo pomerne husto snežiť a povrch okamžite mäkol. Slovenská lyžiarska hviezda však ťažila aspoň z čísla dva, keď jej trať akurátne vykĺzala s jednotkou domáca Katharina Liensbergerová. Tá aj nasadila určité parametre pretekov celkovo štvrtým časom v prvej pätnástke a stratou 54 stotín. Do sekundy sa s prehľadom (+0,64) zmestila aj švédska stálica Frida Hansdotterová, ktorá vo Flachau predtým 7-krát zabodovala na pódiu.

8januar2019-slalom-vlhova-flachau-20583679_7f000001-1498-d251.jpg

O zasnúbenosť slovenského lyžovania s ďalším rakúskym strediskom (po triumfálnom Semmeringu) sa chystala v 2. kolo bojovať Vlhová, ktorá tam pred dvoma rokmi tretím miestom spolu s víťaznou Veronikou Velez-Zuzulovou slávila historické dvojité pódium. Avšak hoci stratila o sekundu menej ako pred tromi dňami v Záhrebe, Shiffrinovej náskok 3 desatín bol vzhľadom na povahu flachauského slalomu a jej čistý tempo-štýl pomerne veľký. Predtým však prišli na rad spolufavoritky druhého sledu a najväčšia z nich, švajčiarska diva Wendy Holdenerová sa štvrtým časom kola na už pomerne zničenej trati katapultovala jasne na čelo. Nestačila jej Hansdotterová, ale obrovskú výzvu Vlhovej predložila Liensbergerová. Slovenská lyžiarka išla fantasticky, v početných vaničkách ju síce hádzalo, lenže v ohromnom tempe všetko okamžite korigovala a do cieľa to vystupňovala skvelým náskokom 1,17, čo bolo v tých podmienkach neskutočné najrýchlejšie druhé kolo. Nestačila ani fenomenálna Američanka, hoci robila čo mohla, napokon v divokej dráme tesne prehrala, lebo v druhej jazde stratila na Vlhovú 45 stotín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok