Prezident ocenil osobnosti pri príležitosti výročia vzniku SR

TA3 TASR
8.1.2019 17:13

Prezident SR Andrej Kiska ocenil pri príležitosti 26. výročia vzniku SR 30 osobností spoločenského a kultúrneho života, z toho tri in memoriam. Radom Ľudovíta Štúra I. triedy bolo vyznamenaných 17 osobností, medzi nimi napríklad Ján Kuciak (in memoriam), Jana Dubovcová, Ladislav Snopko, Veronika Velez-Zuzulová či Magdaléna Vášáryová.

Reprezentujú hodnoty spoločnosti

Na ceremoniáli sa zúčastnil predseda Národnej rady SR Andrej Danko, predseda vlády Peter Pellegrini, predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, poslanci Národnej rady SR, viacerí ministri a ďalší predstavitelia verejného života.

Kiska vo svojom prejave zdôraznil, že ocenil ľudí, vďaka ktorým je Slovensko lepším, krajším, múdrejším, slušnejším, spravodlivejším miestom. Ocenení podľa neho najlepšie reprezentujú hodnoty, na ktorých stojí slovenská spoločnosť. Priznal, že rozhodovanie bolo ťažké. "Tých, ktorí by si dnes ocenenie zaslúžili, je na Slovensku viac. Známych či neznámych občanov krajiny, na ktorých môžeme byť hrdí," poznamenal Kiska.

Prezident sa podľa svojich slov rozhodol oceniť nielen výnimočné individuálne výkony, ale ľudí, ktorí vzbudzujú hrdosť, podnecujú lásku k Slovensku a napĺňajú príbeh Slovenska sebavedomím, rešpektom a citom. "Skutočných lídrov, ktorí ukazujú, ako prekonávať prekážky a inšpirovať ostatných. Ľudí, ktorí pomáhajú tvoriť, chrániť a rozvíjať identitu Slovenskej republiky," priblížil.

Významná forma uznania zásluh

Rad Ľudovíta Štúra I. triedy získali Klára Orgovánová, Katarína Zavacká, Ľubomír Longauer, Darina Kárová, Alexej Fulmek, Veronika Velez-Zuzulová, Jana Juráňová, Zuzana Žirková, Richard Stanke, Ján Kuciak (in memoriam), Dušan Mitana, Daniela Hantuchová, Péter Hunčík, Jana Dubovcová, Ladislav Snopko a Magdaléna Vášáryová. Vojenský druh tohto ocenenia získal Svetozár Naďovič.

Radom bieleho dvojkríža II. triedy prezident ocenil Josefa Abrháma a Dagmar Burešovú (in memoriam). Pribinov kríž I. triedy si odniesli Miroslav Žbirka, Marián Valko, Jana Želibská, Mária Omastová, Veronika Rácková (in memoriam), Gyula Zalabai, Roman Patkoló, Radoslav Danilák, Mária Jasenková, Zuzana Kumanová a Pavel Cheben.

Udeľovanie vyznamenaní, najmä štátnych, je významnou formou uznania zásluh občanov SR aj iných štátov. Ide o morálne a spoločenské ocenenie vynikajúcich jednotlivcov, výnimočne aj vojenských útvarov a vojenských zväzkov, ktoré majú zástavu. Právo udeľovať štátne vyznamenania patrí k tradičným kompetenciám hláv štátov. Štátne vyznamenania sú rady (vyššie) a kríže (nižšie). Prezident udeľuje aj Rad Andreja Hlinku, Kríž Milana Rastislava Štefánika a Medailu prezidenta SR.

Prišli aj Jozef Kuciak a Zlatica Kušnírová

Každé ocenenie pre nášho syna pre nás znamená veľmi veľa, ale chcem, aby to znamenalo veľa aj pre Slovensko, aby sa stále poukazovalo na to, že ešte nič nie je vyriešené. Vyhlásil to otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka Jozef Kuciak po utorkovom odovzdávaní štátnych vyznamenaní prezidentom SR Andrejom Kiskom. Kuciak získal Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie a o rozvoj v oblasti žurnalistiky. "Preto sa zúčastňujem na každej akcii, inak by som tu ani nebol, lebo cena nie je pre mňa. Jedným z tých dôvodov je to, aby sa na to nezabudlo," dodal Kuciak.

Na slávnostné odovzdávanie štátnych vyznamenaní prišla aj matka zavraždenej Martiny Kušnírovej. Ocenenie vníma ako veľké gesto od prezidenta. "Aspoň on si ako jeden z mála politikov uvedomuje, čo sa vlastne stalo a prečo sa to stalo. Keby Pán Boh dal a osvietil rozum aj tým ostatným, že by rozmýšľali ako on, pretože deti nám to nevráti, ale spravodlivosť by mala zvíťaziť a zlo by malo byť ozaj potrestané, aby ich smrť nebola zbytočná, aby naše slzy neboli zbytočné," uviedla Zlatica Kušnírová.

img-2564-copy_7f000001-f8ba-eb0d.jpg

Hantuchovej sa o cene ani nesnívalo

Slovenskej tenistke Daniele Hantuchovej sa podľa jej slov ani nesnívalo, že by mohla dostať štátne vyznamenanie. To si v utorok prevzala z rúk prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý jej za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti športu a za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí udelil Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.

img-2618-copy_7f000001-f60a-47fb.jpg

"Najvzácnejšie ocenenie, čo som za celý život dostala. Bolo to veľmi emotívne a v pár minútach mi hlavou prebehla celá kariéra," opísala Hantuchová, ktorú zároveň teší, že malá krajina ako Slovensko má toľko známych, múdrych a šikovných ľudí. "Veľmi si vážim, že môžem byť v takejto skupine," poznamenala.

img-2359-copy_7f000001-f663-0050.jpg

Vyznamenanie prekvapilo aj speváka Miroslava Žbirku, ktorý za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenska v oblasti populárnej hudby získal vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy. "Bude to možno znieť zvláštne, ale je to zároveň povzbudenie do ďalšej práce. Uvedomil som si, že to celé malo aj iný zmysel, ako som pôvodne predpokladal, keď sme začínali," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok