Exšéfa Drukosu Mojžiša odsúdili na 8,5 roka väzenia

TASR
14.6.2012 10:01

Odvolanie nepomohlo. Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos František Mojžiš si právoplatne odpyká 8,5 ročný trest odňatia slobody za trestný čin podvodu.

Exšéfa Drukosu Mojžiša odsúdili na 8,5 roka väzenia
SITA

Rozhodol o tom dnes na svojom verejnom zasadnutí trojčlenný senát Najvyššieho súdu pod vedením predsedu Milana Karabina - bývalého predsedu NS.

Mojžiša hneď po vynesení verdiktu príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže eskortovali do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Na dnešné zasadnutie si doniesol tašky s osobnými vecami a spismi. "Skutok podvodu sa stal, ako sa uvádza v obžalobe," skonštatoval mimo iného v odvodnení dnešného rozhodnutia predseda senátu NS. Na prevádzku činnosti svojej spoločnosti získaval prostriedky od občanov, ktorým sľuboval nereálne zhodnotenie ich financií.

Senát NS tak dnes zamietol odvolanie Mojžiša voči minuloročnému verdiktu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý ho odsúdil na 8,5 roka za podvod. Obžalovaný dnes žiadal mimo iného, aby sa vec vrátila prvostupňovému súdu a aby sa vykonali iné nové znalecké posudky. Nový znalecký posudok, o bonite a fungovaní jeho firmy by mal byť vyhotovený do troch mesiacov. Na jeho vyhotovenie si požičal finančné prostriedky od sesternice.

"Nie som gauner a nie podvodník. Radšej by som umrel, ako sa aj snažili v minulosti o moju fyzickú likvidáciu," povedal krátko pred vynesením verdiktu Mojžiš.

Podľa vyjadrení Mojžiša jeho spoločnosť Drukos bola prosperujúca a dynamická a mal ďalšie projekty, ktoré mu "chceli zlikvidovať". Ako privatizácia na Slovensku - ďalej napríklad projekty výstavby bytov v Nemecku, projekty v Mongolsku, či dokonca v Iráne a v Rumunsku. V Mongolsku plánoval ťažbu uhlia a dovážať ju do Číny. Podporoval, ako uvádza mimo iného vo svojom odvolaní aj Spoločnosť pre chudobných a chorých.

Podľa Mojžiša bola spoločnosť Drukos "bonitná" a nebyť negatívnej medializácie by nedošlo k danému stavu. Mojžiš namietal viacero znaleckých posudkov a žiadal o odročenie dnešného verejného zasadnutia. ŠTS bol, podľa jeho slov zavádzaný. "Všetko bolo manipulované a režírované, ako má jeden svedok vypovedať," zdôraznil mimo iného Mojžiš.

Súd uznal Mojžiša za vinného z toho, že od 1367 klientov Drukosu vylákal 237,7 milióna korún a od 23.823 členov BVD družstva 3,729 miliardy korún. Podľa súdu Mojžiš zneužíval dôveru ľudí, nedostatok ich skúseností a navyše ich ovplyvňoval zavádzajúcou reklamou, v ktorej sľúbil 15- až 31-percentný výnos. Súd tvrdil, že šéf nebankovej spoločnosti vedel, že tieto záväzky nie je schopný splniť. Vklady klientov sa použili na vyplácanie predchádzajúcich vkladateľov a na krytie prevádzkových nákladov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok