Kim pricestoval do Číny, s prezidentom rokoval o summite s Trumpom

TA3 TASR
8.1.2019 06:24

Severokórejský vodca Kim Čong-un pricestoval vlakom do Pekingu. S jeho čínskym partnerom Si Ťin-pchingom rokoval podľa očakávania najmä o druhom summite Kima so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA predtým informovala, že Kim je na návšteve Číny od pondelka do štvrtka na pozvanie Sin Ťin-pchinga. Kima sprevádza manželka Ri Sol-džu a v delegácii je minister zahraničných vecí Ri Jong-ho, ako aj hlavný jadrový vyjednávač s USA Kim Jong-čchol.

K potvrdeniu Kimovej cesty do Číny došlo po tom, ako juhokórejské médiá priniesli informáciu, že severokórejský vodca pravdepodobne vycestoval do Pekingu na svoj štvrtý samit s čínskym prezidentom. Dohady o Kimovej ceste do čínskej metropoly sa objavili, keď bol pri prechode cez čínske pohraničné mesto Tan-tung spozorovaný vlak, pripomínajúci ten, ktorý často využíva práve Kim Čong-un. Ten zároveň oslavuje svoje 35. narodeniny.

Kim sa s čínskym prezidentom začal na rokovaniach stretávať minulý rok. Čína je dlhodobo najdôležitejším spojencom a diplomatickým ochrancom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. Podľa agentúry DPA sa očakáva, že na stretnutí severokórejského vodcu s čínskym prezidentom sa bude rokovať aj o plánovanom druhom samite Kima s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok