Japonsko po fukušimskej katastrofe obnoví prevádzku jadrových reaktorov

TASR
14.6.2012 08:02

Japonsko sa dnes priblížilo k obnoveniu prevádzky jadrových reaktorov - po prvý raz od vlaňajšieho zemetrasenia a vlny cunami, ktorá spôsobila katastrofu v elektrárni vo Fukušime. Momentálne je kvôli bezpečnostným obavám alebo kvôli údržbe všetkých 50 japonských jadrových reaktorov mimo prevádzky.

Japonsko po fukušimskej katastrofe obnoví prevádzku jadrových reaktorov
SITA

Odpor verejnosti proti obnoveniu prevádzky zostáva značný, vláda sa však vzhľadom na potrebu jadrovej energie pre ekonomiku krajiny snaží presadiť obnovenie ich činnosti.

Starosta mesta Ohi na západe krajiny dnes podpísal súhlas s opätovným naštartovaním dvoch tamojších reaktorov. Konečné rozhodnutie je na premiérovi, ktorý podľa japonských médií súhlas vydá pravdepodobne v sobotu. K obnoveniu prevádzky reaktorov by mohlo dôjsť ešte počas víkendu.

Súhlas miestnych úradov nie je podmienkou pre obnovenie prevádzky reaktorov, vláda však chce podporu vzhľadom na citlivosť záležitosti.

Pred vlaňajšou krízou Japonsko krylo z jadra približne tretinu spotreby elektriny a tento podiel plánovalo zvýšiť. Tento plán teraz vláda prehodnocuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok