Pod Tatrami sa situácia upokojila, hory sú však nebezpečné

TA3 TASR SITA
7.1.2019 10:19

Dopravná situácia sa v podtatranskom regióne upokojila, cestári však majú naďalej veľa práce, najmä s dočisťovaním a rozširovaním vozoviek. Vodiči si naďalej musia dávať pozor na snehové jazyky a záveje na cestách. Na horách platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, pohyb je tam mimoriadne obtiažny aj na lyžiach či snežniciach, bez nich je vraj nemožný.

Pod Tatrami sa situácia upokojila, hory sú však nebezpečné
SITA/Radoslav Maťaš

Náročné sprejazdňovanie

Všetky cesty v podtatranskom regióne sú momentálne zjazdné, uzavretý ostáva úsek medzi Štrbou a Šuňavou, potvrdil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla. „Počas víkendu bola najkomplikovanejšia situácia v Kežmarskom okrese, najmä medzi Veľkou Lomnicou a Starou Lesnou, medzi Kežmarkom a Malým Slavkovom, Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, tiež v úseku Slovenská Ves - Výborná – Lendak,“ konkretizoval Barilla. Problémy spôsoboval silný vietor sprevádzaný snežením aj v okolí Spišskej Belej či Starej Ľubovne a na horských priechodoch Magura či Pusté Pole.

„Vzhľadom na upokojenie počasia nasadzujeme techniku na sprejazdnenie cesty medzi Štrbou a Šuňavou, kde sa vytvorila dvoj- až trojmetrová vrstva snehu. Čaká nás tam dosť veľa práce a okrem frézy tam bude pracovať aj ďalšia technika, pretože sprejazdňovanie bude veľmi komplikované, náročné a zdĺhavé,“ doplnil Barilla. Z tohto dôvodu podľa neho zatiaľ nie je jasné, či sa v pondelok cestu podarí uviesť opäť do prevádzky. Okrem toho budú cestári rozširovať ďalšie úseky ciest, ktoré boli najviac zafúkané a isté opravy si vyžiada aj technika, ktorá bola neustále v teréne.

Bez vyhlásenia mimoriadneho stavu

Aj napriek veľmi zlým poveternostným až extrémnym podmienkam podľa Barillu pod Tatrami situáciu zvládli bez vyhlásenia mimoriadneho stavu na cestách a v štandardnom režime. Šéf podtatranských cestárov odhaduje, že za uplynulých päť dní prepluhovali v okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok viac ako 17.000 kilometrov ciest, cez 6000 kilometrov ciest posypali kamenivom a ďalších zhruba 6000 kilometrov upravili soľou. Mechanizmy boli v teréne neustále a aj vďaka tomu sa podarilo udržať všetky cesty až na jeden úsek zjazdné.

„Počasie nám dalo naozaj zabrať, ale naši cestári sú na to zvyknutí, pracovali neustále, striedali sa v 12-hodinových zmenách a pomaly sa ani nezastavili. Musím naozaj oceniť všetkých vodičov a dispečerov v našej oblasti za ich nezlomnosť a vytrvalosť, ktorú vynakladali na zabezpečenie zjazdnosti ciest pre všetkých motoristov,“ uzavrel Barilla.

Hrozba lavín na horách

Na horách platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo - tretí stupeň z päťdielnej  stupnice. Už pri malom dodatočnom zaťažení sa môžu na strmých svahoch uvoľniť lavíny. Nebezpečné sú najmä oblasti Vysokých a Západných Tatier. V najvyšších polohách hôr sa v noci ochladilo na -18°C a na podhorí -11 °C. Za poslednú periódu sneženia napadlo do 120 cm snehu najmä vo Vysokých a Západných Tatrách, za posledných 24 hodín do desať centimetrov nového snehu, informovalo Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

V nedeľu fúkal silný vietor, ktorý prefúkal množstvo voľného prachového snehu a uložil ho do záveterných južných a juhovýchodných svahov. Hrebene vyfúkal do tvrdého podkladu. Pohyb na horách je mimoriadne obtiažny aj na lyžiach či snežniciach, bez nich je nemožný. Na najvyšších hrebeňoch hôr sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne. V stredných polohách do 1 500 m dosahuje výška snehu do 100 cm, vo vysokých polohách Tatier 120 až 220 cm.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok