Lavrov bráni dodávky zbraní Sýrii, viní USA z podpory opozície

TA3, SITA, TASR
13.6.2012 23:04

Ruské ministerstvo zahraničia v stredu obhajovalo predaj zbraní Sýrii a zároveň obvinilo Spojené štáty, že svojimi zbraňami zásobujú povstalcov. Hillary Clintonová v utorok povedala, že Rusko do Sýrie posiela bojové helikoptéry, pričom odmietla argument Moskvy, že ich dodávky sa netýkajú konfliktu.

Lavrov bráni dodávky zbraní Sýrii, viní USA z podpory opozície
SITA

"Napĺňaním týchto dohôd neporušujeme žiadne medzinárodné právo," povedal minister Sergej Lavrov ohľadom predaja zbraní do Sýrie na tlačovej konferencii v Teheráne, ktorú vysielala iránska televízia. "To oni (Spojené štáty) poskytujú zbrane sýrskej opozícii, ktorá ich využíva na boj proti vláde v Damasku," vyhlásil.
Rusko je najväčším obrancom Sýrie na diplomatickom poli a ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN blokuje všetky pokusy Západu a arabských krajín prinútiť režim prezidenta Baššára al-Asada, aby odstúpil. Lavrov však opäť raz zdôraznil, že Moskva al-Asada nepodporuje, záleží jej len "na sýrskom ľude a integrite krajiny".

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes varovala Rusko, že obetuje svoje záujmy v Sýrii, ak nebude teraz konať viac konštruktívne.Novinárom to povedala deň po tom, ako obvinila Moskvu, že posiela bojové vrtuľníky do Sýrie, ktoré v súčasnosti už smerujú na miesto určenia. Clintonová spochybnila tvrdenie Moskvy, že má záujem o obnovenie  mieru a stability v Sýrii a nelipne na režime sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Podľa Clintonovej Rusko riskuje svoje "životne dôležité záujmy v regióne a vzťahy" tým, že blokuje riešenie situácia v podobe prechodného plánu.Clintonová odmietla obvinenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, že USA poskytujú vojenskú pomoc sýrskym povstalcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok