Portugalci po dráme porazili Dánov, Varela zachránil kožu Ronalda

SITA, TASR, TA3
13.6.2012 23:40

Futbalisti Portugalska v stredajšom zápase B-skupiny EURO 2012 v ukrajinskom Ľvove zvíťazili nad Dánskom po dramatickom priebehu 3:2 a vrátili sa do postupového boja o štvrťfinále.

Portugalci po dráme porazili Dánov, Varela zachránil kožu Ronalda
SITA

Dánsko - Portugalsko 2:3 (1:2)
Góly: 41. a 80. Bendtner - 24. Pepe, 36. Hélder Postiga, 87. Silvestre Varela, ŽK: 56. J. Poulsen, 81. L. Jacobsen - 29. Raul Meireles, 90.+ Cristiano Ronaldo, rozhodovali: Thomson - Ross, Rose (všetci Škót.), 30 000 divákov 

Zostavy:
Dánsko: S. Andersen - L. Jacobsen, Kjaer, Agger, S. Poulsen - Kvist, Zimling (16. J. Poulsen) - Rommedahl (60. Mikkelsen), Eriksen, Krohn-Dehli (90. Schöne) - Bendtner 

Portugalsko: Rui Patrício - Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fábio Coentrao - Miguel Veloso - Raul Meireles (84. Silvestre Varela), Joao Moutinho - Nani (88. Rolando), Cristiano Ronaldo - Hélder Postiga (64. Nélson Oliveira) 

V zaujímavom a na góly bohatom prvom polčase mali prvú šancu, ktorá by si zaslúžila prívlastok gólová, Dáni, keď už v 5. min sa lopta po rohovom kope dostala k Eriksenovi, ale Pepe ju pádom pod súperove nohy zrazil mimo. Na úvodný gól zápasu museli tribúny ľvovského štadióna čakať do 24. min. Vtedy mali výhodu rohového kopu Portugalci. Joao Moutinho zľava poslal loptu na hranicu "malého vápna", pri bližšej žrdi si na ňu vyskočil Pepe a brankár Dánov Stephan Andersen ani nestačil zareagovať. O 12 minút bolo už 2:0.

Nani z hranice pokutového územia z pravej strany poslal po zemi loptu Hélderovi Postigovi a ten - hoci bol tiesnený - vymietol ľavý horný kút dánskej svätyne. Severania sa však veľmi rýchlo otriasli a v 41. min bol na konci "biliardovej" akcie pred úplne prázdnou portugalskou bránkou Bendtner a nemohol netrafiť, keď mu loptu na hlavičku rovnako hlavou priťukol Krohn-Dehli - 1:2. V predposlednej minúte prvej časti hry mal Hélder Postiga opäť šancu rozvlniť sieť, ale nepodarilo sa mu zakončiť.

Po prestávke sa o prvé vzrušenie postaral Cristiano Ronaldo. Nani odkopol loptu zo svojej polovice ihriska, tá sa tak trochu prekvapujúco dostala k zakončovateľovi madridského Realu a ten sa sám rútil na S. Andersena. Dánsky góman však jeho krížnu strelu z hranice pokutového územia vystihol. Zápas od 60. min stratil tempo. Viac mali loptu na svojich kopačkách Portugalci, ale Dáni dokonale bránili a nedovolili súperovi dostávať sa do šancí. V 72. min to v hľadisku zahučalo po príležitosti Bendtnera. Ten sa cez Fábia Coentraa pekne uvoľnil, z 18 m vystrelil, ale lopta o meter minula pravú tyč Ruiovej Patríciovej bránky.

O šesť minút neskôr mal šancu definitívne rozhodnúť duel hviezdny Cristiano Ronaldo, ale opäť úplne sám pred dánskym brankárom poslal loptu vedľa. V 80. min prišiel trest. Dáni rozohrali rýchlu akciu, po pravej strane potiahol Jacobsen, poslal vysoký center rovno na hlavu Bendtnera, Rui Patrício loptu ešte stihol vyraziť na žrď, ale tá sa odtiaľ odrazila za jeho chrbát. Hrdinom stretnutia sa nakoniec stal striedajúci Silvestre Varela. V 84. min prišiel na ihrisko, o tri minúty nato v šestnástke súpera napriahol ľavou nohou na center z ľavej strany, loptu netrafil, ale tá sa pri ňom zastavila a on pravou nohou nechytateľne k ľavej žrdi rozhodol o víťazstve Portugalska 3:2. 

Hlasy:

Morten Olsen (tréner Dánska): "Pochopiteľne, je to príšerný pocit prehrať gólom, ktorý padne takto krátko pred záverečným hvizdom. Prehrávali sme 0:2 a veľký comeback do zápasu sa nám nevydaril. Mali sme smolu. Podarilo sa nám vyrovnať, ale nakoniec sme ešte raz inkasovali. U hráčov už zapracovala aj únava, také sa vo futbale stáva. Možno Portugalčania boli o čosi lepším tímom, mali tam niekoľko samostatných prienikov, ktoré vyplynuli z našich chýb. Je ťažké ocitnúť sa v takej pozícii, v akej sme my dnes. Niekedy sa šťastie nakloní na vašu stranu, nám teraz chýbalo."

Paulo Bento (tréner Portugalska): "Myslím si, že naše víťazstvo bolo zaslúžené. Mali sme ´hluché´ pasáže, ale zvládli sme to. Náš naturel a futbalový rukopis boli dôležité v okamihu, keď sme stratili dvojgólový náskok. Nezačali sme totiž hrať iným štýlom a napokon sme dosiahli to, čo považujem za spravodlivé vyjadrenie diania. Pravdou však je, že sme mohli v tomto zápase zvíťaziť oveľa pohodlnejším spôsobom bez útrap ku koncu. V prvej polovici druhého polčasu sme mali sme množstvo šancí, ale hráči ich nevedeli premeniť. Ja som im stále veril, inak to nebolo ani za stavu 2:2."

Pepe (obranca Portugalska, autor 1. gólu): "Mal som to šťastie, že už som skóroval aj proti Turecku na predchádzajúcich majstrovstvách Európy. Dnes som opäť dokázal pomôcť nášmu tímu, ale najdôležitejšie je, že sme napokon dosiahli víťazstvo. Preukázali sme tú pravú vôľu oddať sa spoločnému cieľu v podobe úspechu."

Tabuľka B-skupiny:
1. Nemecko 1 1 0 0 1:0 3 
2. Portugalsko 2 1 0 1 3:3 3 
3. Dánsko 2 1 0 1 3:3 3 
4. Holandsko 1 0 0 1 0:1 0

<iframe frameborder="0" width="480" height="323" src="http://www.dailymotion.com/embed/video/xrij90"></iframe><br /><a href="http://www.dailymotion.com/video/xrij90_denmark-portugal-footyroom-com_animals" target="_blank">Denmark - Portugal footyroom.com</a> <i>by <a href="http://www.dailymotion.com/footyroom" target="_blank">footyroom</a></i>

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok