Štátna kontrola kritizuje izraelského premiéra za zásah proti tureckej lodi

TA3, TASR
13.6.2012 22:45

Od krvavého zásahu Izraela proti humanitárnemu konvoju, ktorý sa plavil do pásma Gazy, uplynuli dva roky. Zodpovednosť za krviprelievanie dnes padá na hlavu premiéra Benjamina Netanjahua. Vyplýva to zo správy izraelskej štátnej kontroly, ktorá prípad vyšetrovala.

Štátna kontrola kritizuje izraelského premiéra za zásah proti tureckej lodi
SITA

Vyšetrovacia správa, ktorú dnes zverejnil izraelský štátny kontrolór, ostro kritizuje rozhodovanie premiéra Benjamina Netanjahua o krvavom zásahu proti tureckej lodi, pokúšajúcej sa pred dvoma rokmi prelomiť izraelskú blokádu pásma Gazy. Podľa hodnotenia bolo konanie predsedu vlády chybné a poznačené povrchnými konzultáciami, informovala agentúra AP.

Izraelské námorné komando 31. mája 2010 zabilo pri zásahu na palube lode deväť tureckých propalestínskych aktivistov. Incident vyvolal medzinárodnú kritiku a prehĺbil diplomatický spor s Tureckom, niekdajším spojencom židovského štátu. "V rozhodovacom procese..., ktorý viedol a kontroloval premiér Benjamin Netanjahu, boli zistené značné a zásadné nedostatky," napísal v dnes zverejnenej 153-stranovej správe štátny kontrolór Micha Lindenstrauss.

Izraelský štátny kontrolór, ktorého vymenúva prezident na návrh parlamentu, má na starosti kontrolu politiky vlády. K rozhodovaniu premiéra podľa správy došlo bez "organizovanej, koordinovanej a zdokumentovanej tímovej práce". Štátne politické, vojenské a spravodajské kruhy si pritom boli vedomé, že turecká flotila lodí sa líši od iných konvojov propalestínskych aktivistov.

Netanjahu si podľa správy "neosvojil, že násilné zastavenie flotily bolo náchylné vyvolať násilnú konfrontáciu" na palube lode. Samotný premiér v reakcii na správu označil vojenský zásah za "priamy výsledok zodpovednej vlády a rozhodnej politiky". "Izraelskí občania sa tešia úrovni bezpečnosti, ktorú nemali mnoho rokov," dodal Netanjahu. Podľa AP je nepravdepodobné, že správa poškodí vnútropolitické postavenie premiéra. Netanjahu je populárny a vedie silnú koalíciu, ktorá má v Knesete tri pätiny kresiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok