Znepriatelené strany sa ostreľovali, ohrozili krehké prímerie

TA3 TASR
5.1.2019 19:59

Jemenskí šiitskí povstalci a vládne sily sa v sobotu navzájom ostreľovali v oblastiach južne od mesta Hudajda. Ohrozujú tak krehké prímerie v tomto strategicky dôležitom prístave na pobreží Červeného mora. Tlačovej agentúre AP to uviedli nemenovaní bezpečnostní predstavitelia.

Znepriatelené strany sa ostreľovali, ohrozili krehké prímerie
SITA/AP (ilustračné foto)

Z ostreľovania sa navzájom obviňujú obe strany a jeden aj druhý tábor posilňuje svoje jednotky v meste, čo je porušením prímeria dohodnutého minulého mesiac vo Švédsku na rokovaniach pod záštitou OSN.

K tomuto násiliu došlo práve v čase, keď do jemenského hlavného mesta Saná pricestoval osobitný vyslanec OSN Martin Griffiths. Je to jeho prvá návšteva Jemenu od rozhovorov vo Švédsku, v ktorých zohral významnú úlohu. Podľa zdrojov z prostredia povstalcov má Griffiths prísť v nedeľu aj do Hudajdy.

Jemen skĺzol do občianskej vojny v roku 2014, keď povstalci známi ako húsíovia dobyli metropolu Saná. O rok začala do vojny zasahovať koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá bojuje po boku vládnych vojakov. Dôsledkom vojny sú milióny Jemenčanov na pokraji hladomoru. Vojna tak spôsobila najhoršiu humanitárnu krízu na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok