Medzi kandidátmi na sudcov Ústavného súdu sú aj známe mená

TA3 TASR
3.1.2019 14:21

Medzi kandidátov na sudcov Ústavného súdu patrí predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová, sudca NS Ján Šikuta či poslanec Národnej rady Peter Kresák. Potvrdil to predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej.

Medzi kandidátmi na sudcov Ústavného súdu sú aj známe mená
SITA/Ivan Fleischer

Duplicitne sa objavili Kresák a Šikuta

Výbor podľa Madeja doteraz prijal 16 návrhov, v nich sa duplicitne objavili Šikuta a Kresák. Aktuálne má teda výbor 14 kandidátov, ktorých navrhli dekani právnických fakúlt, členovia Súdnej rady SR ako aj predsedníčka NS SR. Kresáka navrhol podpredseda NR SR Béla Bugár.

Madej tiež avizoval, že v pondelok 7. januára očakáva ďalších 11 návrhov od jednej inštitúcie. Návrhy kandidátov na ústavných sudcov majú byť doručené výboru najneskôr do pondelka 7. januára, zverejniť sa totiž majú 15 dní pred jeho zasadnutím.

Na vypočutie kandidátov majú tri dni

Schôdza Ústavnoprávneho výboru sa má začať 22. januára, Madej potvrdil, že vypočutie kandidátov výborom sa začne 23. januára a vyhradené majú naň tri dni.

Na vypočutí kandidátov bude prítomný aj prezident SR alebo ho zastúpi vedúci pracovník Kancelárie prezidenta SR. Tomu sa má kedykoľvek, keď o to požiada, udeliť slovo. Kandidát na schôdzi predstaví svoje pracovné skúsenosti a výsledky či publikačnú činnosť. Poslanci parlamentu by mali voliť kandidátov na sudcov ÚS na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok