Vo veku 93 rokov zomrel vojnový veterán, plukovník Vladař

TA3 TASR
31.12.2018 20:40

Vo veku 93 rokov zomrel v nedeľu 23. decembra vojnový veterán Oldřich Vladař. V čase druhej svetovej vojny bol členom odboja, v rámci ktorého sa podieľal na sabotážach namierených proti nacistickým okupantom. V roku 2005 bol povýšený do hodnosti plukovníka, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Vo veku 93 rokov zomrel vojnový veterán, plukovník Vladař
ČTK (ilu foto)

"V nedeľu 23. decembra 2018 zomrel vo Vojenskej nemocnici Olomouc vo veku 93 rokov vojnový veterán Oldřich Vladař," uviedol riaditeľ nemocnice Martin Svoboda. Plukovník Vladař bol v priebehu druhej svetovej vojny členom druhého odboja boskovickej partizánskej skupiny Vela, ktorú viedli kapitáni Josef Dřímalka a Heřman Hrubý. Podieľal sa na diverzných akciách na železnici, komunikáciách a telegrafnom spojení.

Po skončení vojny absolvoval Vojenskú akadémiu v Hraniciach na Morave, avšak jeho vojenský kariérny postup bol zastavený komunistickým režimom, keďže odmietol vstúpiť do Komunistickej strany Československa.

"Prišli, aby som vstúpil do strany. Nebolo ale vtedy možné ich vtedy priamo a rázne odmietnuť. Stále som to odďaľoval s tým, že si to musím rozmyslieť a podobne. To sa však nedalo robiť donekonečna. A tak som povedal nie. Bol som jednoducho vychovaný inak," spomínal Vladař v lete tohto roku. Posledná rozlúčka s plukovníkom Vladařom sa podľa riaditeľa nemocnice koná v obradnej sieni krematória v Olomouci 3. januára 2019 o 13.20 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok