SDKÚ chce strop pre zlaté padáky odchádzajúcich manažérov

SITA
13.6.2012 12:31

SDKÚ chce obmedziť možnosť udeľovania neadekvátnych odmien pre odchádzajúcich manažérov štátnych podnikov. Chce tiež sprísniť kontrolu pri odpočúvaní.

SDKÚ chce strop pre zlaté padáky odchádzajúcich manažérov
SITA

Odmeny za výkon, nie za odchod

Ako povedal dnes na tlačovej besede podpredseda strany Ivan Štefanec, SDKÚ ide o zlepšenie verejnej kontroly pri odmeňovaní v štátnych podnikoch.

„Považujeme odmeny v štátnych podnikoch za neadekvátne. Odsudzujeme takéto vysoké odmeny,“ povedal s tým, že SDKÚ navrhuje zverejňovanie platov a odmien manažérov štátnych firiem od 1500 eur. Zároveň chcú presadiť stropy pri odmeňovaní, ktoré by boli individuálne podľa jednotlivých podnikov. Podľa Štefanca by mala existovať priama súvislosť medzi výkonom a odmeňovaním, teda mala by byť udeľovaná odmena za dosiahnutý hospodársky výsledok. „Chceme odmeňovať za výkon, a nie za odchod,“ dodal.

Vysoké odstupné a odmeny dostali viacerí členovia KDH a nominanti hnutia, ktorí po parlamentných voľbách odišli z manažérskych pozícií. Podľa medializovaných informácií takéto odstupné patrí napríklad bývalému generálnemu riaditeľovi Železničnej spoločnosti Slovensko Pavlovi Kravcovi , ktorý dostal takmer 170-tisíc eur.

Kontrola odpočúvania by sa mala sprísniť

SDKÚ chce sprísniť kontrolu používania informačno-technických prostriedkov políciou a tajnými službami. Ako povedal podpredsedastrany Martin Fedor, vláda síce pripravuje zákon o zlučovaní vojenských tajných služieb, ten však kontrolu nerieši. „Zmena názvu nie je riešením. Vláda nerieši kontrolu nasadzovanie ITP a odkladá riešenie o rok. Efektívna kontrola neznesie odklad. Pri vláde jednej strany je to otázka ešte naliehavejšia,“ zdôraznil.

Podľa Fedora je kontrola odpočúvania naliehavá vec, ktorá zasahuje do súkromia občanov. SDKÚ-DS preto pripravila novelu zákona na kontrolu ITP, ktorou chce posilniť kontrolu pri nasadzovaní odposluchov. SDKÚ-DS chce zaviesť silnejšie kompetencie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť a zároveň zvýšiť práva občanov pri informovaní o tom, že boli odpočúvaní. Orgány, ktoré odposluchy vykonávajú, by mali povinnosť do pol roka od skončenia odpočúvania informovať občana, že bol odpočúvaný.

SDKÚ-DS chce, aby členovia parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť zvolili po jednom zástupcovi koalície a opozície, ktorí by vytvorili úzku pracovnú skupinu. Tá by mohla kontrolovať aj prebiehajúce nasadenia odposluchov. Výbor by mal možnosť aj preskúmavať nasadené odposluchy. „Išlo by o priebežnú kontrolu,“ povedal Fedor.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok