Zrútila sa bytovka v Rusku. Hlásia obete a desiatky nezvestných

TA3 TASR SITA ČTK
31.12.2018 10:27

Výbuch a následné zrútenie obytného bloku v ruskom Magnitogorsku si vyžiadalo najmenej sedem mŕtvych. Päť zranených previezli do nemocnice a približne 35 ľudí je stále nezvestných, informovala agentúra AP s odvolaním sa na úrady Čeľabinskej oblasti.

Počet obetí sa zvýšil po tom, ako záchranári objavili ďalšie tri mŕtve telá, z ktorých sa doposiaľ podarilo vytiahnuť z trosiek len jedno. Na mieste katastrofy pracujú pri teplote zhruba mínus 20 stupňov Celzia stovky záchranárov, ktorí z trosiek vyslobodili už najmenej 10 živých ľudí. Zo zvyškov budovy vyviedli tiež 16 ľudí, ktorí prežili bez ujmy na zdraví. Mrazivé počasie znižuje nádej na to, že sa v troskách podarí nájsť ešte ďalších preživších. Údaje o počte nezvestných sa rôznia, pohybujú sa okolo čísla 35 až 40. Miesto výbuchu, ktorý zničil  vstupnú časť domu a 48 bytov, prehľadáva približne 470 ľudí a 70 rýpadiel.

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do mesta na Urale. Putin sa stretol s miestnymi predstaviteľmi a navštívil nemocnicu, kde hospitalizovali zranených. Do Magnitogorska okrem Putina pricestovali aj minister pre mimoriadne situácie Jevgenij Ziničev a ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová. "Je to v povahe našich ľudí, že si budú - napriek novoročným oslavám - v tejto chvíli pripomínať mŕtvych a zranených," povedal v Magnitogorsku Putin, ktorý sa mal pôvodne zúčastniť na oslavách príchodu Nového roka v čiernomorskom letovisku Soči.

K zrúteniu budovy v meste Magnitogorsk, ležiacom na rieke Ural, približne 1400 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, došlo v pondelok pred svitaním, keď väčšina obyvateľov ešte spala. Za pravdepodobnú príčinu nešťastia označili miestne úrady výbuch plynu. Preventívne boli evakuovaní aj obyvatelia okolitých domov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok