Vláda rokovala o menšinách, zmene klímy aj o platoch úradníkov

TASR, SITA
13.6.2012 12:12

Kabinet premiéra Roberta Fica dnes rozhodoval o rôznorodých témach. Predstaviteľom úradov schválil ich funkčné platy, preberal problémy malých výrobcov elektriny a zaoberal sa aj emisiami skleníkových plynov.

Vláda rokovala o menšinách, zmene klímy aj o platoch úradníkov
SITA

Kabinet schválil úradníkom platy

Predseda Úradu priemyselného vlastníctva, podpredseda Úradu na ochranu osobných údajov a námestník generálnej riaditeľky Slovenského pozemkového fondu už poznajú svoje platy. Na rokovaní ich totiž odsúhlasil vládny kabinet Roberta Fica.

Róbert Poloni, ktorý nastúpil do funkcie námestníka generálnej riaditeľky pozemkového fondu 1. júna tohto roku, bude od tohto dátumu dostávať funkčný plat v celkovej výške 1 755 eur.Predsedovi Úradu priemyselného vlastníctva Ľubošovi Knothovi schválila s účinnosťou od 1. júna tohto roku vláda funkčný plat vo výške 1 862,95 eura.

Ako vedúcemu ústredného orgánu štátnej správy prináležia Knothovi aj paušálne náhrady v mesačnej výške 1 132 eur. Tie slúžia na pokrytie nevyhnutných výdavkov za služby a iných výdavkov súvisiacich s vykonávaním funkcie. Podpredseda Úradu na ochranu osobných údajov Jozef Dudáš má od vlády schválený funkčný plat v celkovej výške 2 601,50 eura.

Emisie začali opäť stúpať

Envirorezort do budúcna predpokladá ďalší mierny nárast emisií. Vyplýva to zo správy plnení záväzkov SR v oblasti politiky zmeny klímy, ktorú dnes schválila vláda.

Vzhľadom na túto bilanciu ministerstvo očakáva, že Slovensko splní svoj redukčný záväzok v prvom období Kjótskeho protokolu bez väčších ťažkosti. Ten hovoril o znížení plynov v období 2008 až 2012 v priemere o 5,2 percenta v porovnaní s ich úrovňou v roku 1990. Slovensko sa však rovnako ako Európska únia, zaviazalo k osempercentnému zníženiu.

Jediným sektorom, v ktorom sa SR nedarí stabilizovať rast emisií skleníkových plynov, je sektor cestnej dopravy. Podiel emisií v sektore energetika vrátane dopravy na celkových emisiách predstavoval 70 percent, emisie z dopravy z toho tvorili 21 percent. Podiel emisií z dopravy na celkových emisiách sa neustále zvyšuje a od roku 1990 vzrástol o 11,5 percenta.

Správa o plnení záväzkov v oblasti klimatických zmien bola v tomto roku predložená po prvýkrát. Odteraz sa má na rokovanie vlády dostať každý rok. Prijatiu ďalších "ambicióznejších" redukčných cieľov by podľa materiálu mala predchádzať analýza vhodných opatrení a objektívne stanovenie nákladov na ich realizáciu.

Vojenské akciovky hospodárili so stratou

Vláda sa zaoberala aj hospodárením akciových spoločností rezortu obrany. Všetky akciové spoločnosti v pôsobnosti ministerstva s výnimkou jednej skončili vlaňajšok so stratou. Rezort je 100-percentným akcionárom šiestich spoločností, a to Vojenské opravárenské podniky v Trenčíne a Novákoch, Letecké opravovne Trenčín, Vojenská zotavovňa a hotel Smrekovica, Vojenská zotavovňa a hotel Zemplínska Šírava a Vojenské zdravotnícke zariadenia.

V pluse vo výške 154.000 eur skončili iba Letecké opravovne Trenčín. Naopak, najväčšiu stratu, vyše 2,2 milióna eur, vykázal Vojenský opravárenský podnik v Novákoch. Ten nasleduje so stratou viac ako 1,5 milióna eur trenčiansky Vojenský opravárenský podnik. V mínuse skončili aj Vojenská zotavovňa a hotel Smrekovica so stratou 253.000 eur, vo Vojenskom zdravotníckom zariadení bola strata 157.000 eur a Vojenská zotavovňa a hotel Zemplínska Šírava skončila v mínuse 73.000 eur.

Malým výrobcom elektriny odpadnú povinnosti

Malí výrobcovia elektriny z obnoviteľných zdrojov by mali od júla tohto roka stratiť niektoré povinnosti veľkovýrobcov. Navrhujú to zmeny zákonov o spotrebných daniach z minerálneho oleja, elektriny, uhlia a zemného plynu, ktoré prešli už prvým čítaním v parlamente, dnes s nimi súhlasila vláda a čaká na definitívne hlasovanie v NR SR.

"Odpadne registrácia, podávanie daňových priznaní každý mesiac s nulovou hodnotou," vysvetlil v pléne v máji tohto roka predkladateľ návrhu Ľubomír Vážny. Objasnil, že administratívna náročnosť sa zúži pre výrobcov, ktorí vyrábajú a dodávajú elektrinu vyrobenú z obnoviteľného zdroja zariadením s celkovým inštalovaným výkonom do 10 kW.

Vážny vtedy dodal, že v súčasnosti platná právna úprava nerozlišuje medzi malým výrobcom elektriny a veľkým výrobcom. Potrebné je to aj z dôvodu, že práve takíto malí výrobcovia dodávajú vyrobenú elektrinu prednostne do vlastnej elektrickej inštalácie za účelom vlastnej spotreby a až prebytok elektriny ide do distribučnej siete.

Záznam TB premiéra po rokovaní vlády

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok