Slovenský trh práce ožíva, firmy hlásia zvýšenie počtu pracovníkov

TASR
13.6.2012 10:59

Slovenský trh práce začína ožívať. Firmy na tretí kvartál tohto roka hlásia v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zvýšený záujem o nábor nových pracovníkov. Podľa prieskumu Manpower Index trhu práce ide o medzikvartálne zlepšenie o tri percentuálne body.

Slovenský trh práce ožíva, firmy hlásia zvýšenie počtu pracovníkov
SITA

Z uvedeného prieskumu vyplýva, že 13 % zamestnávateľov očakáva nárast počtu zamestnancov, 8 % predpokladá zníženie a zvyšných 75 % neočakáva žiadne zmeny. "Nálada na slovenskom trhu práce je skôr optimistická," zhodnotila na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľka Manpower Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Dodala, že zlepšenie náborových plánov je najzreteľnejšie v poľnohospodárstve. "Jarné a letné obdobie obyčajne predstavuje oživenie sektorov stavebníctva, poľnohospodárstva a hotelierstva. Index ukazuje opatrný prístup v stavebníctve, ktoré je silne zasiahnuté poklesom súkromných investícií aj vládnymi škrtmi v oblasti budovania infraštruktúry," vysvetlila.

Pri porovnaní regiónov najoptimistickejšie plány na nasledujúci štvrťrok hlásia zamestnávatelia v Bratislave a na strednom Slovensku. Firmy na východe krajiny sú v očakávaniach bez zmeny. Nižší nárast počtu pracovných síl plánujú zamestnávatelia iba na západnom Slovensku. Prieskum Manpower Index trhu práce sa robí každý štvrťrok za účelom sledovania zámerov zamestnávateľov znížiť alebo zvýšiť počet pracovníkov počas nasledujúceho štvrťroka. V SR tento prieskum prebiehal tretíkrát, pričom oslovili 752 zamestnávateľov rôznych veľkostí, segmentov zo štátnej aj privátnej sféry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok