Moody's znížila rating dvoch veľkých cyperských bánk

TA3, TASR
13.6.2012 10:16

Ratingová agentúra Moody's znížila v utorok večer rating dvoch z troch najväčších cyperských bánk o jeden stupeň. Ako dôvod uviedla zvýšené riziko, že Grécko, s problémami ktorého sú cyperské banky do veľkej miery previazané, by mohlo opustiť eurozónu.

Moody's znížila rating dvoch veľkých cyperských bánk
SITA

Moody's informovala, že znížila depozitný rating Bank of Cyprus z B1 na B2 a Hellenic Bank z Ba3 na B1. Obe banky, jednotku a trojku na cyperskom trhu, agentúra zároveň zaradila do revízie s možným ďalším poklesom ratingu. Do revízie zaradila aj druhú najväčšiu cyperskú banku Cyprus Popular Bank.
Agentúra informovala, že všetky tri banky majú na problematickom gréckom trhu širokú sieť pobočiek, čo by v prípade odchodu Grécka z eurozóny mohlo zhoršiť ich situáciu. Hrozí totiž, že takzvaný grexit by mohol viesť k zvýšenému výberu vkladov z týchto pobočiek.

K zníženiu ratingu bánk dochádza v situácii, keď sa stále viac hovorí o tom, že Cyprus by mohol byť už piatou krajinou eurozóny, ktorá požiada Európu o finančnú pomoc. Ostrovný štát potrebuje do konca júna zohnať 1,8 miliardy eur na rekapitalizáciu Cyprus Popular Bank, ktorá má najväčšiu expozíciu voči gréckemu dlhu. No v dôsledku toho, že už dve ratingové agentúry zrazili rating krajiny do špekulatívneho pásma, si Cyprus nemôže požičať na medzinárodných trhoch. Hovorca cyperskej vlády Stefanos Stefanu v utorok uviedol, že Cyprus už uvažuje o podaní žiadosti o záchranný balík z Bruselu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok