Ako ďalej po odchode USA zo Sýrie? Rusko a Turecko sa dohodli

TA3 TASR
29.12.2018 13:24

Rusko a Turecko sa dohodli na koordinácii pozemných operácií v Sýrii po tom, ako prezident USA Donald Trump prekvapujúco oznámil stiahnutie amerických vojakov z tejto krajiny.

"Zhodli sme sa na tom, že vojenskí predstavitelia Ruska a Turecka budú naďalej koordinovať svoje kroky v teréne v nových podmienkach s cieľom definitívne vykoreniť teroristické hrozby v Sýrii," povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po stretnutí so svojím tureckým partnerom Mevlütom Čavušoglom v Moskve. Čavušoglu potvrdil, že obe krajiny budú koordinovať svoje operácie v Sýrii. Dodal, že s Lavrovom diskutoval aj o plánoch na pomoc utečencom pri návrate domov.

"Budeme pokračovať v aktívnej práci a koordinácii s našimi ruskými partnermi a partnermi z Iránu, aby sme urýchlili politické riešenie v Sýrskej republike," povedal Čavušoglu. Na približne 90-minútovom stretnutí ministrov zahraničných vecí sa zúčastnili aj šéfovia rezortov obrany oboch krajín Sergej Šojgu a Hulusi Akar. Podľa tureckej agentúry Anadolu sa na schôdzke hovorilo aj o prípadnom budúcoročnom stretnutí šéfa Kremľa Vladimira Putina s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Trump 19. decembra neočakávane vyhlásil, že stiahne všetkých 2000 vojakov zo Sýrie, pretože Spojené štáty dosiahli svoj cieľ, ktorým bola porážka extrémistov tzv. Islamského štátu. Agentúra Anadolu v tejto súvislosti oznámila, že v piatok opustila Sýriu prvá skupina najmenej 50 amerických vojakov, ktorá sa na armádnych vozidlách vydala do Iraku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok