Krym je odteraz oddelený od Ukrajiny. Rusko dokončilo bariéru

TA3 TASR
28.12.2018 12:50

Rusko dokončilo stavbu bariéry oddeľujúcej ním anektovaný Krymský polostrov od Ukrajiny. Oznámilo to Rádio Slobodná Európa s odvolaním sa na správy ruských médií. 60 km dlhá bariéra a priľahlá bezpečnostná zóna je vybavená poplašnými senzormi a kamerami. Oddeľuje Krym od zvyšku Ukrajiny, ktorej tento čiernomorský polostrov patril pred ruskou anexiou z roku 2014.

Podľa vyhlásenia krymskej pobočky ruskej Federálnej bezpečnostnej služby boli na úseku Perekopskej šije dokončené "konštrukčné a technické komplexy". Majú zabrániť "sabotážnym aktivitám" a "pokusom zločineckých skupín o pašovanie zbraní, munície, tabaku, benzínu, drog" a ďalších komodít. Predstavitelia FSB uviedli, že v rámci bariéry pozostávajúcej z viacerých typov oplotení nainštalovali niekoľko stoviek senzorov a monitorovacích zariadení. Na projekte sa pracovalo od roku 2015.

Rusko anektovalo dovtedy ukrajinský polostrov Krym v marci 2014 po zosadení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Ruskí vojaci bez insignií vtedy začali obsadzovať Krym a jeho obyvatelia sa následne vyslovili za pripojenie k Rusku v spornom referende, ktoré neuznal Kyjev ani Západ. Plebiscit označilo za nelegitímny najmenej 100 členských krajín OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok