Česi si zabezpečili víťazstvo nad Grékmi už na začiatku

SITA
12.6.2012 20:11

Futbalisti Česka zvíťazili nad Gréckom 2:1 (2:0) v utorkovom zápase základnej A-skupiny na XIV. majstrovstvách Európy vo futbale. Na Mestskom štadióne v poľskom Vroclave strelili zverenci trénera Michala Bílka obidva presné zásahy hneď na začiatku stretnutia.

Česi si zabezpečili víťazstvo nad Grékmi už na začiatku
SITA

Najskôr sa v 3. min presadil ľavačkou Petr Jiráček a o tri minúty neskôr pridal zblízka druhý gól tiesnený Václav Pilař. Po zmene strán potrestal v 53. min obrovskú chybu brankára Petra Čecha striedajúci Theofanis Gekas, zverenci trénera Michala Bílka si však už cenné víťazstvo nenechali vziať.

Česi sa revanšovali Grékom za prehru v semifinále ME 2004 a zachovali si šancu na postup do štvrťfinále na tohtoročnom kontinentálnom šampionáte. S tromi bodmi sa futbalisti ČR dostali na 2. miesto v tabuľke za Rusko, ktoré nastúpi v utorok večer vo Varšave proti domácemu Poľsku. 

Výsledok - utorok:

A-skupina (Vroclav/Poľ.): 
Grécko - Česko 1:2 (0:2)
Góly: 53. Gekas - 3. Jiráček, 6. Pilař, ŽK: 34. Torosidis, 56. K. Papadopulos, 57. Salpigidis - 27. Rosický, 36. Jiráček, 65. D. Kolář, rozhodovali: Lannoy - Cano, Annonier (všetci Fr.) 
Zostavy: 
Grécko: Chalkias (23. Sifakis) - Torosidis, K. Papadopulos, Katsuranis, Holebas - Fotakis (46. Gekas), Maniatis, Karagunis - Salpigidis, Samaras, Fortunis (71. Mitroglou) 
Česko: P. Čech - Gebre Selassie, Sivok, Michal Kadlec, Limberský - Hübschman, Plašil - Jiráček, Rosický (46. D. Kolář, 90. Rajtoral), Pilař - Baroš (64. Pekhart) 

Futbalisti Česka, vedomí si po piatkovej prehre s Ruskom 1:4 nutnosti stredajšieho trojbodového zápisu na zachovanie si reálnej šance na vyraďovaciu fázu, šokovali hráčov Grécka hneď v úvode: za tri minúty strelili dva góly. Presnú prihrávku Hübschmana zužitkoval v 3. min Jiráček a prekonal brankára Chalkiasa. Najstarší účastník ME 2012 si síce siahol na loptu, ale tá skončila prvýktár v jeho sieti. V 6. min prenikol po pravej strane Gebre Selassie a jeho prízemný center, ktorý prešiel pod rukami Chalkiasa, neodmietol zblízka v páde tiesnený Pilař - 0:2. Pre šikovného stredopoliara Viktorie Plzeň to bol už druhý presný zásah na tohtoročnom kontinentálnom šampionáte. Aktívny Pilař pálil aj v 19. min, tentoraz však nepresne. Gréci sa potom trochu prebrali z letargie, ale defenzíva ich súpera pracovala spoľahlivo a brankár Petr Čech nemusel čeliť nebezpečným situáciám. Kapitán Rosický na konci prvej polhodiny naopak vyskúšal tvrdou strelou pozornosť striedajúceho Sifakisa, ktorý medzi tromi žrďami nahradil v 23. min Chalkiasa. Majstri Európy z roku 2004 sa snažili o kontaktný gól ešte pred odchodom do kabín na polčasovú prestávku. V 41. min sa im to aj podarilo hlavičkou Fotakisa, no už predtým arbitri odpískali postavenie mimo hry.

To, čo sa Grékom nepodarilo v závere prvej časti, vyšlo im hneď po zmene strán. V 53. min urobil fatálnu chybu Petr Čech, keď nepochopiteľne nezachytil ľahké "nahodenie" od Samarasa do šestnástky a striedajúci Gekas už nemal problém skórovať do opustenej bránky - 1:2. Futbalistov Grécka tento gól veľmi povzbudil. "The Pirate Ship (Pirátska loď, pozn.)" zvýšila aktivitu, ale Salpigidis ani Mitroglou nedotiahli akcie tak, ako si predstavovali. V závere sa už Česi ubránili náporu svojho protivníka, ktorý sa snažil vyrovnať, ale nakopávané lopty Grékov do šestnástky neviedli k úspechu.

Hlasy:
Fernando Santos (tréner Grécka): "Pre nás sa začalo dnešné stretnutie proti Česku veľmi zle. V prvých šiestich minútach sme dva razy inkasovali, potom bolo už veľmi náročné vrátiť sa do zápasu. Ťažko povedať, či bol Fotakis pri neuznanom kontaktnom góle v závere prvého polčasu v ofsajde, neviem to zodpovedne posúdiť. Teraz nám nezostáva nič iné, ako zabojovať v záverečnom dueli proti Rusku."

Michal Bílek (tréner Česka): "Odohrali sme vynikajúci prvý polčas, kontrolovali sme hru, osvedčili sa aj zmeny v základnej zostave. Boli sme kombinačnejší a v zakončení efektívnejší, dvakrát sme skórovali v úvode stretnutia. Po zmene strán nám už chýbali tvorivé schopnosti kapitána Tomáša Rosického, ktorý musel striedať pre zranenie. Hneď na začiatku druhého dejstva sme dostali veľmi hlúpy gól a prenechali iniciatívu Grékom. Súper nakopával lopty do našej šestnástky, ale neutvoril si nijakú vážnejšiu príležitosť. Som rád, že po prvom nevydarenom vystúpení sme dnes zvíťazili."

Václav Pilař (stredopoliar Česka a autor jedného gólu): "Sme radi, že sa nám podarilo zvíťaziť nad Gréckom. Môj gól bol dôležitý, ale dôležitejší je úspech celého mužstva. Samozrejme, že dnešný presný zásah znamenal v konečnom dôsledku viac ako môj prvý v predchádzajúcom stretnutí proti Rusku (v ňom Česi podľahli 1:4, pozn.)."

Petr Jiráček (stredopoliar Česka a autor jedného gólu): "Teší ma dnešné víťazstvo, dosiahli sme to, čo sme chceli. Dôležitý bol úvod stretnutia, ktorý nám vyšiel fantasticky. Vnímali sme aj podporu fanúšikov, tlačili nás dopredu. Po zmene strán sme však inkasovali a až do konca stretnutia sme museli bojovať o priaznivý výsledok. Teraz sa sústredíme na duel proti Poľsku, ktorý musíme zvládnuť a uspieť."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok