Izrael ide do predčasných volieb, schválili rozpustenie parlamentu

TA3 TASR
26.12.2018 20:34

Poslanci izraelského parlamentu schválili vládny návrh zákona na rozpustenie Knesetu a vypísanie predčasných volieb na 9. apríla 2019 informovala agentúra AFP. V treťom, záverečnom, čítaní za tento návrh hlasovalo 102 poslancov, dvaja sa hlasovania zdržali.

Izrael ide do predčasných volieb, schválili rozpustenie parlamentu
SITA/AP

Voľby do 120-členného Knesetu sa mali pôvodne konať až v novembri. K rozhodnutiu posunúť termín hlasovania došlo po tom, ako sa vládna koalícia nedokázala dohodnúť na zákone ohľadne brannej povinnosti ultraortodoxných židov. Vláda premiéra Benjamina Netanjahua sa ocitla v neistote po tom, ako v novembri odstúpil vplyvný minister obrany Avigdor Lieberman, ktorý nesúhlasil s prímerím s palestínskymi militantmi v pásme Gazy.

Koalíciu vtedy opustila Liebermanova strana Izrael, náš domov (Jisrael bejtejnu), takže Netanjahuovej koalícii zostala v parlamente len väčšina jediného hlasu. Netanjahu je pod tlakom aj v súvislosti s vyšetrovaním viacerých korupčných káuz. Prieskumy verejnej mienky i napriek tomu naznačujú, že po voľbách zostane premiérom, a podľa niektorých analytikov bude môcť s novým mandátom od voličov lepšie čeliť prípadnému trestnému stíhaniu, uviedla AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok