Na opozičnú demonštráciu v Moskve prišli desaťtisíce ľudí

TASR, TA3
12.6.2012 16:08

Na prvom masovom proteste proti vláde Vladimira Putina od jeho návratu na post ruského prezidenta sa dnes v Moskve zišli desaťtisíce jeho odporcov. Federálni vyšetrovatelia si medzitým predvolali na vypočúvanie viacero opozičných lídrov, zrejme s cieľom oslabiť demonštráciu.

Na opozičnú demonštráciu v Moskve prišli desaťtisíce ľudí
SITA

Vypočúvanie lídrom aktivistov sťaží, ak nie priamo znemožní, účasť na proteste. Polícia im v pondelok prehľadala byty, oficiálne v rámci vyšetrovania obvinení z podnecovania hromadných nepokojov na poslednom veľkom proteste proti Putinovi.

Predvolanie dostali protikorupčný aktivista a bloger Alexej Navaľnyj, ľavicový politik Sergej Udaľcov, liberálny aktivista Iľja Jašin a televízna moderátorka Ksenia Sobčaková. Dostaviť sa pred vyšetrovateľov sa mali len hodinu pred začiatkom demonštrácie.

Udaľcov na internete predvolanie odmietol s tým, že považuje za svoju povinnosť viesť protest ako jeden z jeho organizátorov. Hrozí mu tak zatknutie. Protestujúci napriek daždivému počasiu a krátkej búrke prichádzali od dopoludnia na tradične rušné Puškinovo námestie v centre ruskej metropoly, kde sa začal pochod. Udaľcov uviedol, že účastníkov bolo 50.000, polícia odhadla ich počet na približne 10.000.

Dnešný protest dostal povolenie od mesta, akákoľvek zmena oproti dohodnutému miestu alebo časovému rozvrhu by mohla dať polícii zámienku na zákrok. Ruský parlament okrem toho minulý týždeň rýchlo prijal nový sprísnený zákon o zhromaždeniach, ktorý dramaticky zvýšil postihy za jeho porušenie.

Posledná veľká opozičná demonštrácia deň pred inauguráciou Putina (6. mája) prerástla do prudkých zrážok s políciou. Desiatky ľudí utrpeli zranenia a stovky osôb zatkli. "Nemôžem predvídať, či odtiaľto odídem slobodne alebo v putách," povedal Jašin novinárom pred vstupom do budovy Vyšetrovacej komisie Ruskej federácie, hlavného kriminálneho vyšetrovacieho úradu v krajine, ktorý je označovaný aj ako "ruská FBI". "Vláda robí všetko možné pre to, aby som sa tam nedostal (na demonštráciu)," dodal.

Najpoužívanejším heslom na Twitteri v Rusku bolo v pondelok "Vitajte v roku '37", čo je zmienka o vrchole čistiek za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok