Trvalý euroval bude určite schválený, sľúbil Paška

TASR, TA3
12.6.2012 16:01

Parlament schváli Európsky mechanizmus pre stabilitu, tzv. trvalý euroval. Rozhodovať o ňom bude na začiatku schôdze, 19. júna. Po dnešnom stretnutí s Hermanom Van Rompuyom v Bratislave to povedal predseda parlamentu Pavol Paška.

Trvalý euroval bude určite schválený, sľúbil Paška

Paška pripomenul, že na schválenie trvalého eurovalu má vládny Smer-SD v pléne dostatok hlasov. EMS teda podľa jeho slov prejde, aj keby ho opozícia nepodporila. "Aj keby tá proeurópska opozícia, ktorá vždy deklarovala podporu, pre mňa z nepochopiteľných dôvodov cúvla, určite bude schválený. Máme na to dosť hlasov," vyhlásil Paška.

Šéf slovenského parlamentu zaradil ratifikáciu trvalého eurovalu a vykonávacieho predpisu medzi prvé body nadchádzajúcej schôdze. S Rompuyom sa zhodli na tom, že ratifikácia je pre Európu absolútnou prioritou. "Bez ohľadu na to, čo sa bude diať v niektorých krajinách," poznamenal Paška.

S Rompuyom sa rozprávali aj o ratifikácii trvalého eurovalu v nemeckom Bundestagu. Paška uviedol, že podľa Rompuya je problém s ratifikáciou v tamojšom parlamente prekonaný a nemecký Bundestag do konca tohto mesiaca trvalý euroval ratifikuje. Paška s Rompuyom sa zároveň zhodli na tom, že členské krajiny eurozóny musia krok za krokom prijímať opatrenia, ktoré budú stabilizovať situáciu.

Trvalý euroval patrí do druhej vlny balíka opatrení, ktorých cieľom je poskytnúť pomoc členskému štátu eurozóny v ťažkej finančnej situácii, a tým udržať finančnú stabilitu zoskupenia ako takého. Mechanizmus bude mať formu medzivládnej organizácie založenej členskými krajinami eurozóny. Nahradí Európsky fond finančnej stability (EFSF), ktorý bol koncipovaný len ako dočasné riešenie finančnej krízy.

Na rozdiel od dočasného eurovalu, ktorý funguje len na báze záruk za dlhopisy emitované EFSF, sa do jeho trvalého nástupcu bude prispievať priamo, upisovaním akcií na základnom imaní spoločnosti v sume 700 miliárd eur. Z toho v hotovosti členovia splatia 80 miliárd eur, zvyšných 620 miliárd eur budú tvoriť záruky vo forme akcií splatných na vyzvanie. Hotovostný vklad Slovenskej republiky do EMS bude predstavovať 659,2 milióna eur. Celková hodnota akcií upísaných SR bude 5,768 miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok