Zomrel ďalší chlapec, jeho stav sa zhoršil po odchode z nemocnice

TA3 TASR
25.12.2018 23:22

Americké imigračné úrady informovali o úmrtí osemročného dieťaťa migrantov z Guatemaly, ktorých zadržiavajú za ilegálne prekročenie hraníc USA. Ide už o druhý takýto potvrdený prípad od začiatku decembra, napísala agentúra AP.

Osemročný chlapec zomrel krátko po polnoci v nemocnici v meste Alamogordo v štáte Nové Mexiko. Príčina jeho smrti nebola bezprostredne známa. Dieťa trpiace príznakmi nachladnutia a horúčkou prijali do nemocnice v pondelok spolu s jeho otcom. Po ošetrení a predpísaní liekov ho z nemocnice prepustili. Chlapcov stav sa však zhoršil, začal zvracať a tak ho vo večerných hodinách opäť hospitalizovali. O niekoľko hodín nato zomrel.

O prípade bola upovedomená aj guatemalská vláda. V polovici decembra informovali americké úrady o úmrtí sedemročného dievčaťa z Guatemaly, ktoré spolu s otcom a ďalšími desiatkami migrantov zadržali za prekročenie hraníc USA. Dieťa trpiace horúčkou zomrelo v nemocnici v texaskom meste El Paso. Jej telesné pozostatky priviezli domovskej guatemalskej obce 24. decembra.

Podľa správ amerických médií dievča, ktoré vo väzbe pohraničnej stráže údajne odmietalo jedlo i vodu, zomrelo na následky dehydratácie a šoku. Ministerka pre vnútornú bezpečnosť Kirstjen Nielsenová bola v súvislosti so zadržiavaním migrantov nedávno vypočúvaná americkými kongresmanmi. Nedokázala však uviesť počet úmrtí, ku ktorým došlo v detenčných zariadeniach v blízkosti hraníc. Medzi zadržiavanými migrantmi je aj množstvo detí, ktoré prekročili hranice USA spolu s jedným alebo oboma rodičmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok