Prezident EÚ je na Slovensku, s Ficom hovoril o eurovale

TA3
12.6.2012 15:08

Na Slovensko prišiel európsky prezident Herman Van Rompuy. Stretol sa s našou hlavou štátu Ivanom Gašparovičom aj s premiérom Ficom.

Fico: Sme schopní plniť si domáce úlohy

Slovenská vláda nevidí žiadny zásadný dôvod na odkladanie ratifikácie tzv. trvalého eurovalu. Príslušná medzinárodná zmluva o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu tak bude zaradená už na najbližšiu schôdzu Národnej rady SR, ktorá začína presne o týždeň.

Premiér Robert Fico o tom dnes informoval stáleho predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya, ktorý je na oficiálnej návšteve SR.

"Musíme ukázať, že máme zodpovednosť a sme schopní si plniť domáce úlohy," zdôraznil v tejto súvislosti Fico. Pre získanie širšej politickej podpory pozval šéf exekutívy všetkých predsedov parlamentných strán na stretnutie, na ktorom budú okrem konsolidácie verejných financií hovoriť aj o téme ratifikácie trvalého eurovalu.

Viacerí predstavitelia opozície pritom v posledných dňoch avizovali, že by s hlasovaním radšej počkali na dokončenie ratifikácie eurovalu v Nemecku či Francúzsku.

Predseda ER potvrdil odhodlanie Európskej únie spraviť všetko pre ochranu stability eurozóny. "V tejto súvislosti vítam záväzok slovenskej vlády rýchlo ratifikovať zmluvu o založení EMS, ako aj novej fiškálnej zmluvy," vyzdvihol Rompuy.

Gašparovič chápe čakanie na Nemecko

Prezident Ivan Gašparovič sa domnieva, že parlament nakoniec odloží hlasovanie o trvalom eurovale na čo najneskorší termín. Uviedol to po dnešnom stretnutí s Van Rompuyom."Nehovoril som s predsedom parlamentu ani s predsedom vlády, ale myslím si, že určité opodstatnenie v tom je," poznamenal.

Je presvedčený, že hlasovanie o tejto otázke v Nemecku a vo Francúzsku nedopadne negatívne. Za jednoduchú záležitosť nepovažuje napríklad návrh opatrení v oblasti posilnenia spoločného dohľadu nad európskymi bankami, ako aj nad národnými rozpočtami krajín. "Každý štát, ktorý je člen EÚ a eurozóny, zodpovedá za svoju ekonomickú a finančnú politiku, ale keď chceme skonsolidovať eurozónu, tak k určitým ústupkom bude musieť prísť," konštatoval s tým, že krajiny budú musieť pravdepodobne prepožičať isté právomoci Bruselu.

Hlava štátu ubezpečila Rompuya, že Slovensko schváli svoj konsolidačný balíček v súlade s predstavami únie. "Slovensko pôjde v tých intenciách, ktoré dohodla EÚ, najmä pokiaľ ide o eurozónu," podčiarkol. Obavy ale vyslovil z prijatia opatrení, týkajúcich sa materských bánk, ktoré by mohli ich dcérske banky dostať do zlej pozície. Obaja politici sa dotkli tiež španielskej bankovej krízy. Gašparovič hovoril aj o niektorých problémoch týkajúcich sa poľnohospodárstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok