Aktivisti žiadajú pre bratislavské Podhradie pamiatkovú reguláciu

SITA
12.6.2012 11:36

Aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene a Mestský výbor Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny podali na prokuratúru podnet na preskúmanie zákonnosti vo veci Zásad ochrany pre vybrané sektory pamiatkovej rezervácie Bratislava, ktoré 18. apríla schválil Krajský pamiatkový úrad.

Aktivisti žiadajú pre bratislavské Podhradie pamiatkovú reguláciu
SITA

Bratislavskí aktivisti podali podnet na krajskú prokuratúru - pre historické Podhradie žiadajú pamiatkovú reguláciu. Informoval o tom Matej Vagač z iniciatívy Bratislava otvorene. Taká pre mesto vzácna lokalita, akou Podhradie je, musí mať podľa aktivistov stanovené jasné pravidla, ktoré nebudú podliehať rôznym záujmom developerov a investorov, ale potrebám mesta a pamiatkovej ochrany.

BAO preto žiada, aby Krajský pamiatkový úrad v Bratislave (KPÚ) dopracoval zásady pamiatkovej ochrany tak, aby ich súčasťou bolo aj celé územie pamiatkovej rezervácie vrátane Podhradia a aby hlavné mesto aktualizovalo územný plán zóny Podhradie.

Ďalej chcú, aby mesto historické Podhradie rehabilitovalo a spustilo verejnú diskusiu o koncepcii jeho zástavby.Aktivisti z Bratislava otvorene a Mestský výbor Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny podali na okresnú prokuratúru podnet na preskúmanie zákonnosti vo veci Zásad ochrany pre vybrané sektory pamiatkovej rezervácie Bratislava, ktoré 18. apríla schválil Krajský pamiatkový úrad Bratislava. Schválené zásady ochrany pamiatkovej rezervácie sú podľa nich v rozpore s verejným záujmom aj s pamiatkovým zákonom a nenapĺňajú náležité potreby podľa stavebného zákona.

"Zarážajúci je fakt, že hoci KPÚ prijal zásady na ochranu pamiatkovej rezervácie až v tomto roku, chýbajú v nich podmienky pre najexponovanejšiu časť hradného vrchu – južné Podhradie. Inými slovami, Bratislava nemá pamiatkovú reguláciu v tejto lokalite ani 22 rokov po nežnej revolúcii," uviedol Vagač.

„Považujeme to za hrubú profesionálnu chybu a je na zamyslenie, prečo na tento nedostatok neupozornil KPÚ jeho nadriadený orgán – Pamiatkový úrad SR,“ povedal ďalej Vagač, podľa ktorého je pritom práve táto časť Bratislavy najviac sledovaným územím, je niekoľko storočí súčasťou historickej veduty mesta a tvorí integrálnu súčasť národnej kultúrnej pamiatky Bratislavský hrad. "Ako je vôbec možné, že štátni úradníci – pamiatkari nemajú profesionálnu ambíciu chrániť také vzácne územie prostredníctvom jasných a jednoznačných zákonných pravidiel?“ dodáva Vagač. Ako Vagač uviedol, schválené zásady ochrany pamiatkovej rezervácie sa odvolávajú na územný plán zóny Podhradie schválený v roku 2006.

"Územnoplánovacia dokumentácia však nemôže suplovať tento dôležitý pamiatkarsky dokument a ani jej to zákon neumožňuje," upozorňuje Vagač, podľa ktorého sa pri tvorbe územného plánu doň musia zapracovať zásady pamiatkovej ochrany.

Pri schvaľovaní územného plánu zóny Podhradie v roku 2006 neakceptovali pripomienky verejnosti ani vôľu občanov vyjadrené petíciou za historickú rehabilitáciu lokality. Výsledný územný plán zóny niesol podľa Vagača skôr známky investorských záujmov ako potrieb verejnosti a mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok