Prokuratúra rozhodla, bývalý šéf Nissanu ostáva vo väzbe

TA3 TASR
21.12.2018 13:20

Prípad Carlosa Ghosna pokračuje. Bývalý šéf automobilky Nissan ostane minimálne ďalších desať dní vo väzbe. Rozhodla o tom japonská prokuratúra. Stalo sa tak po tom, čo tokijský súd zamietol žiadosť prokurátorov o predĺženie Ghosnovho zadržania.

Vzniesli obvinenie zo sprenevery

Japonská prokuratúra vzniesla voči bývalému predsedovi predstavenstva automobilky Nissan Carlosovi Ghosnovi obvinenie zo sprenevery a môže ho aj ďalej držať vo väzbe. Japonské médiá, ktoré o tom v piatok informovali, vysvetlili, že prokuratúra takto získala 48 hodín, aby Ghosna vypočúvala v súvislosti s novým obvinením.

Ghosn pritom očakával, že by mohol byť z väzby prepustený na kauciu po tom, ako tokijský oblastný súd vo štvrtok zamietol žiadosť prokuratúry o ďalšie desaťdňové predĺženie väzby, ktorá ho podala na základe nových obvinení. Zamietnutie väzby bolo prekvapujúce, keďže v Japonsku súdy zvyčajne žiadostiam prokuratúry takmer automaticky vyhovejú. Navyše, v Japonsku nebýva zvykom ani to, aby súd prepustil na kauciu obvineného, ktorý svoju vinu popiera, čo je prípad Ghosna.

Škandál otriasa alianciou automobiliek

Carlosa Ghosna zatkli v Tokiu 19. novembra pre podozrenia z výrazného podhodnocovania svojich príjmov v rokoch 2011-15 a zo zneužívania financií automobilky Nissan na osobné účely. Prokuratúra začiatkom decembra pridala ďalšie obvinenia o podhodnocovaní príjmov aj v posledných troch rokoch a súd väzbu predĺžil. Posledná desaťdňová lehota väzby uplynula vo štvrtok a prokuratúra preto požiadala súd o ďalšie predĺženie.

Škandál spojený s Ghosnom, ktorý je známy ako záchranca Nissanu, otriasa alianciou automobiliek Nissan, Renault a Mitsubishi. Súčasný generálny riaditeľ Nissanu Hiroto Saikawa totiž vyzýva na zmeny, ktoré by znížili vplyv francúzskej firmy v Nissane, kde Renault kontroluje 43-percentný podiel. Na rozdiel od japonských firiem Renault zatiaľ Ghosna z najvyšších funkcií neodvolal, iba jeho právomoci ako generálneho riaditeľa presunul na zástupcu Thierryho Bollorého.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok