Do Dunaja v Bratislave vytieklo asi 20 ton ropných látok

TASR, SITA, HaZZ, TA3
12.6.2012 10:44

Približne 13 600 tisíc litrov ropných látok uniklo podľa posledných informácií do Dunaja z bratislavského Zimného prístavu. Zasahovali desiatky hasičov.

Dnes približne o 7.30 h prijala polícia na linke 158 oznámenie, že v bratislavskom Zimnom prístave, v časti nazývanej prekládka minerálnych olejov, takzvané Malé pálenisko, vytiekla do rieky Dunaj pohonná látka.

K nehode malo k tomu dôjsť tak, že pri prečerpávaní kvapalnej látky do jedného z plavidiel došlo k poškodeniu hadice, pričom prečerpávaná tekutina sa mala dostať do prekládkového bazéna. Uniklo približne 13 600 litrov ropných látok.

"O 02.27 hod. bolo na operačné stredisko HaZZ v Bratislave nahlásený únik ropných produktov v lokalite Prístav Bratislava. Následne o 4.39 hod. boli príslušníci HaZZ požiadaní o výpomoc pri likvidácii ekologickej havárie v podobe úniku cca 20 ton ropných produktov do toku Dunaja," informovala hovorkyňa hasičov Silvia Jančovičová.

Ako uviedla predpoludním, na mieste udalosti sa nachádza 45 hasičov a 25 ks hasičskej techniky vrátane člnov. "Boli zriadené 4 zásahové úseky, na ktorých hasiči postavili norné steny, aby sa zabránilo ďalšiemu znečisteniu vodného toku. V dôsledku nasadenia veľkého počtu síl a prostriedkov bol zriadený riadiaci štáb, ktorý koordinuje činnosť hasičov na mieste udalosti," dodala.

Únik látok bol zaznamenaný vo vodných tokoch Malý Dunaj a Dunaj. Hasičské jednotky sú dislokované v lokalite prístav Bratislava, Zálesie a Hamuliakovo. Činnosť je zameraná na záchyt a likvidáciu uniknutých látok.

Vyšetrovateľ už začal stíhanie vo veci trestného činu porušovania ochrany vôd a ovzdušia, pričom páchateľovi hrozí po preukázaní viny trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Následky budú odstraňovať niekoľko dní

Podľa informácií TASR haváriu spôsobila slovenská súkromná spoločnosť RiverTrans. Hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano uviedol, že vinníkovi môže Slovenská inšpekcia životného prostredia uložiť vysokú pokutu.

Do hlavného koryta Dunaja vytieklo len malé množstvo nafty. Väčšina sa koncentrovala v bazéne Malé pálenisko, odkiaľ ju odčerpáva cisterna. Slovenský vodohospodársky podnik prijal opatrenia na spomalenie toku Dunaja, aby sa ropná škvrna nerozširovala. Predbežne sa odhaduje, že následky havárie sa budú odstraňovať tri dni.

_mg_9900.jpg

Na mieste zasahujú hasiči z Bratislavy, Pezinka, Malaciek a Šamorína. Foto: SITA

_mg_9903.jpg

Únik látok zaznamenali vo vodnom toku Malý Dunaj a Dunaj. Podľa informácií z hasičského operačného strediska sú jednotky v prístave Bratislava, v Zálesí a Hamuliakove, kde zachytávajú a likvidujú uniknuté látky. Foto: SITA

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok