Podozriví z vraždy mladých turistiek prisahali vernosť kalifátu

TA3 TASR SITA
21.12.2018 10:09

Štyria podozriví, zatknutí po vražde dvoch škandinávskych turistiek v strednom Maroku, vyjadrili vernosť extrémistickej organizácii Islamský štát. Oznámili to marocké úrady.

Podozriví z vraždy mladých turistiek prisahali vernosť kalifátu
TASR/tv2.no

Zatkli troch podozrivých

Za surovú vraždu dánskej a nórskej turistky zatkli vo štvrtok ráno v meste Marrákeš troch podozrivých, pričom vyšetrovatelia už preverovali súvislosť s islamským extrémizmom.

"Video zachytávajúce, ako zatknutí jednotlivci... sľubujú vernosť Dáišu (Islamskému štátu), bolo nakrútené minulý týždeň pred vykonaním trestných činov, ktoré vyšetrujeme," uviedol vo vyhlásení prokurátor v marockom hlavnom meste Rabat a potvrdil tak pravosť tohto videa. Hovorca vlády Mustafá Chalfí označil vraždy za "trestný a teroristický čin"; samotný premiér Saadaddín Usmání ich nazval "bodnutie do chrbta Maroka a Maročanov".

Narážal tým na pravdepodobný negatívny vplyv vrážd na životne dôležitý turistický sektor tejto severoafrickej krajiny. Štvrtkové zatknutie troch mužov v Marrákeši nasledovalo po prvom, utorkovom zatknutí muža podozrivého z členstva v islamskej extrémistickej skupine. Toho chytili už niekoľko hodín po náleze tiel oboch žien v pohorí Vysoký Atlas v strednej časti Maroka.  Počas dňa zatkli deviatich ďalších podozrivých, Celkovo už zadržali 13 mužov. Ústredný úrad súdneho vyšetrovania potvrdil, že deväť mužov malo počas zatýkania pri sebe zbrane a "podozrivý materiál" na výrobu výbušnín. Bližšie detaily zatiaľ neprezradili.

Zameriavajú sa na teroristickú líniu

Vyšetrovatelia "overujú teroristický motív zločinu, čo podporujú aj dôkazy a zistenia z vyšetrovania", oznámil centrálny justičný vyšetrovací úrad. Zavraždené boli 24-ročná Dánka Louisa Vesteragerová Jespersenová a 28-ročná Maren Uelandová z Nórska. Ich telá našli v pondelok po tom, čo si obe priateľky postavili stan v izolovanej, odľahlej oblasti pohoria Vysoký Atlas na mieste nachádzajúcom sa dve hodiny chôdze od turistickej dedinky Imlíl.

Polícia sa zameriava na teroristickú líniu vyšetrovania už od zatknutia prvého podozrivého v chudobnej štvrti Marrákeša, ktorý je metropolou regiónu a magnetom pre zahraničných turistov. Vyšetrovatelia zverejnili fotografie troch zo zatknutých mužov, ktorí boli identifikovaní ako Rašíd Affatí, Uziád Júnis a Ajjúd Abdassamad. Všetci traja pochádzajú z Marrákeša.

Marocké úrady stále pracujú na zisťovaní pravosti videa zverejneného v sociálnych médiách, ktoré údajne zachytáva vraždu jednej z turistiek, uviedol prokurátor vo vyhlásení. Traumatizovaní obyvatelia dediny Imlíl sa veľmi obávajú o živobytiea pomáhali vyšetrovateľom pri identifikovaní podozrivých, vyhlásil pre agentúru AFP zdroj z turistického ruchu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok