Stiahnu vojakov aj z Afganistanu? Pentagón správy nekomentuje

TA3 TASR
21.12.2018 06:43

Prezident USA Donald Trump údajne zvažuje podstatné zníženie počtu amerických vojakov pôsobiacich v Afganistane. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na dva nemenované zdroje vo vláde USA.

Stiahnu vojakov aj z Afganistanu? Pentagón správy nekomentuje
SITA/AP (ilu foto)

Nebudú komentovať strategický vývoj

Krátko po tomto ich vyjadrení minister obrany USA Jim Mattis oznámil, že odstupuje z funkcie. Vysvetlil, že po jeho demisii by Pentagónu mohol šéfovať človek, ktorý bude mať k Trumpovi názorovo bližšie. Ako podotkol Reuters, Mattis sa zasadzoval za zachovanie silnej americkej vojenskej prítomnosti v Afganistane s cieľom posilniť diplomatické snahy o nastolenie mieru v tejto krajine. Postavil sa aj proti odchodu amerických vojakov zo Sýrie, ktorý Trump oznámil v stredu. Ide o krok, ktorý zmiatol spojencov Spojených štátov a vyvolal aj tvrdú reakciu republikánov v Kongrese.

Pentagón zatiaľ odmieta komentovať najnovšie správy o údajne pripravovanom odsune časti amerických vojakov z Afganistanu. Garrett Marquis, hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť, tiež vyhlásil, že Biely dom nebude komentovať "budúci strategický vývoj". Mnohí predstavitelia Pentagónu pritom podľa Reuters americkú vládu opakovane varovali, že predčasné stiahnutie vojakov z Afganistanu umožní militantom pripraviť nové sprisahania voči Amerike - podobné útokom z 11. septembra 2001, ktoré Spojené štáty zatiahli do "vojny s otvoreným koncom".

Diplomatické snahy sa zintenzívnili

Diplomatické snahy o ukončenie 17 rokov trvajúcej afganskej vojny sa v poslednom čase zintenzívnili, aj keď Taliban dosiaľ odmieta priame rokovania s vládou v Kábule, ktorú považuje za nelegitímnu. Za hlavnú prekážku v mierovom úsilí označuje Taliban prítomnosť zahraničných síl v Afganistane. Tento týždeň sa však v Spojených arabských emirátoch konalo stretnutie zástupcov hnutia Taliban s predstaviteľmi USA pod vedením osobitného predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí USA pre zmierenie v Afganistane Zalmaya Khalilzada.

Kým saudskoarabský veľvyslanec vo Washingtone, Chálid bin Salmán, vo štvrtok uviedol, že spomínané diskusie boli produktívne a mali by priniesť "veľmi pozitívne výsledky začiatkom budúceho roka", bývalý nemenovaný úradník ministerstva zahraničných vecí USA, ktorý je oboznámený s touto problematikou, uviedol, že zástupcovia Talibanu odmietli návrh Khalilzada na prímerie a žiadali, aby sa rokovania zamerali na stiahnutie sa USA z Afganistanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok