Podozrivých z vrážd študentiek chytili, chceli ujsť autobusom

TA3 TASR
20.12.2018 18:55

V Maroku zatkli ďalších troch podozrivých v prípade surovej vraždy škandinávskych turistiek. Dánska tajná služba uviedla, že zločin zrejme súvisí s extrémistickou organizáciou Islamský štát. Marocké úrady to zatiaľ nepotvrdili.

Surový a nezmyselný útok

V Maroku zatkli po rozsiahlom pátraní zvyšných troch mužov, ktorí sú podozriví zo surových vrážd turistiek z Dánska a Nórska v pohorí Vysoký Atlas. Dánska tajná služba uviedla, že zločin "zrejme súvisí" s extrémistickou organizáciou Islamský štát.

Troch podozrivých zadržali ráno v meste Marrákeš, keď chceli nastúpiť do autobusu, uviedol hovorca marockej polície Búbkir Sabík. Podľa jeho slov úrady vyšetrujú, či trojica osôb bola napojená na teroristické organizácie. Sabík dodal, že už sa nepátra po ďalších podozrivých. Prvý zo štyroch podozrivých bol zadržaný v utorok, len niekoľko hodín po náleze tiel turistiek v pohorí Vysoký Atlas. Tento muž je podľa prokuratúry podozrivý z členstva v islamskej extrémistickej skupine. O akú skupinu ide, však neuviedla.

Úrady zároveň stále preverujú pravosť videa, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach a údajne zachytáva vraždu jednej zo žien. Vraždy možno pokladať za "politicky motivované, teda za teroristický čin", vyhlásil dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen. "Stále existujú temné sily, ktoré chcú bojovať proti našim hodnotám. Nesmieme ustúpiť," uviedol Rasmussen. Nórska premiérka Erna Solbergová vyhlásila, že to bol "surový a nezmyselný útok, ktorý odsudzujeme".

Obe študovali na univerzite

Zavraždené boli 24-ročná Dánka Louisa Vesteragerová Jespersenová a 28-ročná Maren Uelandová z Nórska. Obe študovali na univerzite v južnom Nórsku a plánovali mesiac spoločne cestovať. Ich telá sa našli v pondelok po tom, čo si postavili stan v odľahlej izolovanej horskej oblasti, vzdialenej dve hodiny chôdze od turistickej dediny Imlíl. Tá sa nachádza v blízkosti najvyššieho štítu severnej Afriky Džabal Túbkál (4167 metrov).

Marocké médiá napísali, že vyšetrovatelia majú video z bezpečnostnej kamery, zachytávajúce troch podozrivých, ako si stavajú stan v blízkosti stanu obetí a ako po vraždách odchádzajú z oblasti. Webová stránka štátnej stanice 2M zverejnila vo štvrtok fotografie, na ktorých sú traja podozriví nastupujúci do autobusu.

Zverejnili profily podozrivých

Úrady v Dánsku a Nórsku v stredu varovali svojich občanov, aby nepodnikali v Maroku túry bez miestnych sprievodcov. Maroko je vo všeobecnosti pokladané za bezpečné pre turistov, ale už roky bojuje s islamským extrémizmom, k IS sa údajne pridalo vyše tisíc Maročanov. Vyšetrovatelia v stredu neskoro večer zverejnili profily troch podozrivých na úteku. Všetci traja pochádzajú z Marrákeša a jeden z nich mal záznam v trestnom registri súvisiaci s teroristickými činmi, vyhlásil Sabík.

Na čiernobielej fotografii, ktorú tiež úrady zverejnili, je jeden z podozrivých oblečený do dlhého bieleho odevu s bielou čiapočkou na hlave a má dlhú bradu. Druhý podozrivý má takisto dlhú bradu, tretí s chudou tvárou má koziu briadku. "Zatknutie ukazuje efektívnu prácu bezpečnostných síl," povedal agentúre AFP zdroj blízky vyšetrovaniu. Na obe ženy zaútočili páchatelia nožom, informovali úrady. Jednej odrezali hlavu, dodal zdroj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok